Švicarska
0

Počeo kućni pritvor režiseru Polanskom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Deseci novinara i stanovnika švicarskog turističkog centra Gstaada u petak su čekali na dolazak svoga najuglednijeg stanovnika, 76-godišnjeg čuvenog režisera Romana Polanskog, koji će početi da boravi u kućnom pritvoru od ranih popodnevnih sati.

Polanski, koji je uhapšen 27. septembra u Zuerichu nakon što je 31 godinu bježao pred američkom optužnicom zbog nezakonitog seksa s 13-godišnjakinjom 1977. godine, počet će boravak u kućnom pritvoru u 13 sati u alpskom turističkom mjestu, javila je DPA.

U srijedu navečer švicarski sud je objavio da Polanski može biti pušten iz zatvora uz kauciju od 4,5 miliona švicarskih franaka, "golemog dijela" njegovog bogatstva, ali da mora ostati u kućnom pritvoru.

Očekuje se da režiser ostane u kućnom pritvoru u Gstaadu, gdje ima vikendicu, dok čeka na proces izručenja koji su pokrenule Sjedinjene Države.

Jedan od uvjeta njegovoga kućnog pritvora je i stavljanje pod elektronski nadzor, s uređajen preko članka koji emitira signale kako bi se pratilo njegovo kretanje.

Bude li Polanski izručen i proglašen kriviom po optužbama u Sjedinjenim Državama, prijeti mu dvije godine zatvora, umjesto prvobitnih 50.