Pozvala na pomirenje
55

Oprah Winfrey iskritikovali nakon izjave o kraljevskoj porodici: "Samo je željna ekskluzive"

I. B.
Winfrey je naišla na brojne kritike zbog svoje posljednje izjave (Foto: EPA-EFE)
Winfrey je naišla na brojne kritike zbog svoje posljednje izjave (Foto: EPA-EFE)
Slavna američka voditeljica Oprah Winfrey osvrnula se na smrt kraljice Elizabete II, izjavivši kako se nada da će ova teška situacija "otopiti led" među pojedinim članovima kraljevske porodice. Njena izjava nije naišla na pozitivne reakcije korisnika društvenih mreža.
Televizijska ličnost, koja je 2021. napravila bombastični intervju s princem Harryjem i Meghan Markle, govorila je za Extra o potencijalnom pomirenju vojvode i vojvotinje od Sussexa sa ostatkom kraljevske porodice.

"Mislim da je tako u svakoj porodici. Znate, moj otac je nedavno preminuo, ovoga ljeta, i kada se cijela porodica okupi na zajedničkoj ceremoniji, cijelom ritualu, sahrani, postoji prilika da se uspostavi primirje. Nadam se da će i sada biti tako", objasnila je Winfrey.

Iako je njena izjava došla iz najbolje namjere, naišla je na neodobravanje javnosti, budući da mnogi smatraju kako je i sama voditeljica utjecala da se odnosi u kraljevskoj porodici dodatno zalede.

Naime, Meghan i Harry su u njenom intervjuu iz 2021. iznijeli neke od šokantnih činjenica o ovoj porodici i njihovim međusobnim odnosima, što ih je dodatno udaljilo od monarhije. Sada su to istakli i korisnici društvenih mreža, ne štedeći Oprah.

Između ostalog, pisali su kako je voditeljica bila "gladna ekskluzive" ne misleći o posljedicama.

"Za Oprah je sve showbiz. Kada će Amerika to prozreti", jedan je od komentara.
"Intervju sa Harryjem i Meghan bio je nizak potez. Uživala je u gostoprimstvu kraljevske porodice na vjenčanju, a onda im je zabila nož u leđa najvećim 'zlostavljačima' svijeta", napisala je jedna korisnica.

Korisnica je Harryja i Meghan oslovila terminom "cry bullies" koji označava osobe koje "uznemiravaju ili zastrašuju nekog skrivajući se iza maske žrtve".

Pojedini su se osvrnuli na to da je intervju nastao u vrijeme dok je princ Philip ležao u bolnici.

"Mnogi neće zaboraviti što je ovaj nezahvalni par napravio dok je princ Phillip ležao u bolničkom krevetu", jedan je od komentara.

"Lijepo je vidjeti kako Oprah Winfrey poziva na zacjeljivanje ogromnih raskola u kraljevskoj porodici.. koje je ona prouzrokovala", napisao je britanski voditelj Piers Morgan.

Inače, Winfrey je ranije objasnila kako su detalji iz intervjua sa Meghan i Harryem i za nju samu bili iznenađenje.

"Bila sam iznenađena izjavama kao i svi ostali. Uradila sam taj intervju da im ponudim platformu gdje će ispričati svoju priču o tome zašto su napustili kraljevstvo", rekla je voditeljica.

Njen komentar Oprah stigao je nakon što su se Harry i Meghan sastali s princem Williamom i Kate Middleton u subotu. Šetnja dvorcem Windsor bila je njihovo prvo zajedničko pojavljivanje u javnosti nakon dosta vremena, no koja je izazvala polemiku na društvenim mrežama, budući da mnogima nije promakla napetost koja je vladala među njima.

Prije kraljicine smrti, Harry i Meghan posljednji su put bili u zemlji u junu prisustvujući platinastom jubileju kraljice Elizabete, ali tada nije bilo javne interakcije između njih i ostali članova Harryjeve uže porodice.