Los Angeles
0

Najveća komemoracija u historiji za kralja popa

Sarajevo-x.com
Jedna od najvećih zvijezda na muzičkom nebu, Michael Jackson, bit će sahranjen u utorak u Los Angelesu, a na komemoraciji u Staples Centru će, između ostalih, nastupiti soul diva Mariah Carey, Usher i Steve Wonder.

Za sahranu je odabran pozlaćeni kovčeg vrijedan 30.000 dolara, a očekuje se da će ovaj sprovod biti najveći u historiji.

Komemoraciji će prisustvovati i košarkaške zvijezde Kobe Bryant i Magic Johnson, pjevačica Jennifer Hudson, te muzičari John Mayer i Smokey Robinson, objavila je porodica preminulog, a pojavit će se i velečasni Al Sharpton i Martin Luther King III.

Producent događaja je Ken Ehrlich, najpoznatiji po radu na produkciji showa za dodjelu nagrada Grammy, dok će show režirati Kenny Ortega, Jacksonov saradnik na planiranim koncertima u Londonu.

Mayer je na društvenom sajtu Twitter tim povodom napisao: "Počašćen sam što su od mene tražili da sviram na komemoraciji Michaela Jacksona. Predstavljat ću tako sve one koji nisu mogli biti tu. Pozdravit ću se s njim u ime sve djece."

Dugogodišnja prijateljica kralja pop muzike Elizabeth Taylor među onima je koji neće prisustovavati događaju, saznaje CNN.

"Mislim da Michael ne bi želio da dijelim svoju tugu sa milionima drugih", napisala je. "To kako se osjećam je naša stvar, ne javni događaj. Previše ga volim, ne mogu garantovati da bih mogla izustiti ijednu riječ."

Bivša Jacksonova supruga i majka njegovo dvoje djece, Debbie Rowe, također neće biti na komemoraciji, saopštio je njen advokat u ponedjeljak.

"Iako je u početku planirala da dođe, odlučili smo da se ne pojavi. Njeno pojavljivanje privlačilo bi neželjenu pažnju medija i skretalo je sa događaja na koji se treba fokusirati. Debbie će se Michaela sjećati u privatnosti", stoji u saopštenju.

Najsretnijim fanovima prethodno su dodijeljene ulaznice za ovaj događaj, a oni koji ih nisu uspjeli dobiti zamoljeni su da direktan prenos prate putem televizije. Svaki od 8.750 poštovalaca lika i djela Jacksona dobio je po dvije ulaznice. Porodica preminulog odlučila je TV mrežama obezbijediti direktan prenos kako bi komemoraciju mogli pratiti svi fanovi širom svijeta.

"Cilj komemoracije je da je prati što više ljudi", kaže Ken Sunshine, glasnogovornik porodice.

Kad je u pitanju sama sahrana, njeni detalji javnosti su ostali nepoznanica. Prema nezvaničnim informacijama, mala privatna ceremonija bit će održana na groblju Forest Lawn u Los Angelesu u utorak ujutro, prije javne komemoracije. Zvaničnici groblja nisu dali nikakav komentar na ove navode.

Memorijalna ceremonija počinje u 18 sati po našem vremenu.