Burnih pola stoljeća
99

Možete li prepoznati slavni američki par na fotografiji s vjenčanja prije 46 godina?

N. O.
Hillary i Bill Clinton (Foto: Instagram)
Hillary i Bill Clinton (Foto: Instagram)
Hillary i Bill Clinton danas proslavljaju 46 godina braka, a za ovu priliku bivša prva dama i državna sekretarka SAD-a je na svom Instagram i Facebook profilu podijelila fotografiju s vjenčanja te suprugu čestitala ovaj jubilej.

"Je li ovo bilo prije pola životnog vijeka ili jučer", zapitala se Hillary u opisu fotografije aludirajući na vjenčanje koje se desilo prije skoro pola stoljeća.

Par se upoznao na Univerzitetu Yale 1970. godine, a vjenčali su se pet godina kasnije 11. oktobra 1975. godine u dnevnoj sobi svoje nove kuće, a tek 15 ljudi je prisustvovalo malom privatnom vjenčanju.

Nakon vjenčanja stotinjak gostiju okupilo se u vrtu mladenaca na proslavi. Fotografija koju je bivša prva dama objavila prikazuje par dok zaljubljeno gledaju jedno drugo.

Stil odijevanja s fotografije bio je u skladu s modom 70-ih, jer je haljina Hilary Clinton uključivala naglašene rukave i "kraljevski" izrez, a tu je i Billova kravata na tufnice i crno odijelo s prugama.

Bill Clinton bio je 42. po redu predsjednik Sjedinjenih Američkih Država s dva mandata, a čiju je karijeru više od političkih odluka i djelovanja obilježila seks afera s Monicom Levinsky.

Prošle godine bivša sekretarka SAD-a je otvoreno govorila o razlozima za ostanak u braku uprkos suprugovoj nevjeri: "Ljubav je bila pokretački razlog. Ali očito je bilo potrebno mnogo razmišljanja, savjetovanja i razgovora s prijateljima. Bukvalno sam se molila. I bilo je potrebno mnogo praštanja. Bilo je veoma bolno."

Na promociji svoje knjige "The Book of Gutsy Women" kazala je kako je najhrabrija stvar koju je ikad učinila - odluka da ostane u braku, iako je kao glavni problem u vezi navela njihove unosne karijere.

Clinton je nedavno predstavila još jednu knjigu "State of Terror" na kojoj je radila s književnicom Louise Penny. Tokom svoje karijere obnašala je funkciju državne sekretarke, a 2016. godine je bila kandidat demokrata za predsjednika SAD-a, ali je izgubila od Donalda Trumpa.