Intervju za Klix.ba

Laka otkrio kako pravi pjesme i da u Sarajevu najviše voli groblja: Nigdje energija nije kao tu

Elvir Laković Laka (Foto: I. L./Klix.ba)
Elvir Laković Laka (Foto: I. L./Klix.ba)
L. R.
25.12.2023. u 22:37

Muzički dvojac Laka i Lela bit će zadužen za početak javnog dočeka Nove godine u Sarajevu, a tim povodom Elvir Laković Laka za Klix.ba govorio je o svojoj karijeri, šta očekuje u 2024. godini i šta najviše voli u Sarajevu.

Bh. pjevač koji je javnosti najpoznatiji po predstavljanju BiH na Eurosongu, ali i po energičnim nastupima i neobičnim pjesmama kao što su "Brko", "Ja sam mor'o", "Razočarao", "Pokušaj", "Vještica", "Ti si se upiškila" i brojne druge, u 2023. godini se okušao i ulozi voditelja podcasta, gdje kako kaže, najviše voli mogućnost da nosi svoja odijela.

Na pitanja, kako bi ocijenio ovu godinu i da li smatra će da će 2024. godina biti bolja u odnosu na prethodne, Laka nije bio optimističan.

"Pa ne znam kako bih je ocijenio. Uvijek se čovjek nada da će biti bolje, ali izgleda konstantno sve isto. Jedino što sam odlučio da vodim taj podcast pa mi se nešto promijenilo, a toliko sam izbjegav’o. Ne znam šta bih rek'o za planetu. Planeta će eksplodirati, sve prema tome vodi. Valjda neće sljedeće godine. Ako Amerikanci odluče da će biti bolje – bit će bolje svugdje. Dok neko ne preuzme glavnu ulogu u svijetu. Tako da čovjek se uvijek nada i onda umre, a ostane opet nada. Tako da nada ne umire nikako. Ne znam ko je izmislio nadu. Kod nas se 30 godina nadaš, a ništa. Ne znam je li gore", rekao je Laka.

Elvir Laković Laka (Foto: I. L./Klix.ba)
Elvir Laković Laka (Foto: I. L./Klix.ba)

Kada je riječ o planovima u muzici, Laka navodi da je novi album u pripremi te da bi trebao biti objavljen u maju naredne godine.

"Snimili smo album pa sad čekamo. Izdavačka kuća iz Hrvatske s kojom radimo nam je dala plan kako ćemo to puštati, tako da ćemo ići prema tom planu. Ne znam šta će biti. Album je pripremljen, samo trebamo da ga smiksamo. Snimili smo još jedan spot za pjesmu koju ćemo pustiti u aprilu, a u maju bi trebao izaći još jedan spot i album", odgovara.

Novi album će se sastojati od novih pjesama, ali i već objavljenih singlova. Stoga, zanimalo nas je da li Laka ima neku neostvarenu želju kada je riječ o saradnja i postoji li neko s kim bi volio snimiti duet.

Elvir Laković Laka (Foto: I. L./Klix.ba)
Elvir Laković Laka (Foto: I. L./Klix.ba)

"Nemam. Ja imam taj svoj izraz. Lela i ja imamo to ponašanje na sceni i uvijek se uklopimo. Ne znam ko bi se uklopio s nama. Ja ne znam što se snima duet, meni je svaka pjesma s Lelom duet", kroz smijeh odgovara Laka.

Slušajući Lakine pjesme s prvog i drugog albuma kao što su "Zec", "Medžed" i "Džemper" može se čuti kako on često spominje životinje kao metafore. No, Laka otkriva da se takve metafore ne mogu pronaći na novim pjesama te da ne zna odakle više crpi inspiraciju za pjesme.

"Sada kada me to pitate, gledam na ovaj novi album i ne spominju se nijedna životinja na novom albumu. Sad je skroz nešto drugo, ne znam ni ja odakle je to i ne znam odakle mi inspiracija. Kad imam neki rok da moram nešto uraditi, toliko mi se mozak napregne da moram to izbaciti i onda zapisujem na telefonu razne riječi. Kad dugo vremena ne radim ništa, tad je najbolje. Valjda mi se pročisti mozak. Tako da, mozak mi je inspiracija", objašnjava on.

Budući da je rodom iz Goražda te je jedno vrijeme je živio u New Yorku, Laka govori zašto se ipak na kraju odlučio za život u Sarajevu.

"Kad sam snimio prvu pjesmu ovdje sam bio slučajno na top listama i morao sam doći ovdje zbog medija. U Goraždu nije bilo ništa i dan-danas u Goraždu nema ništa. U New Yorku sam mislio baviti se muzikom, nije me interesovalo da uzmem hipoteku i da tamo kuću pravim. Ovdje ja mogu živjeti od ovoga što mi je sad predivno. Kad radim ovo što volim, uopšte mi nije to kao da radim. Ja kad radim, meni je to slavljenje i hrana za dušu. Tako da ja radim samo u studiju kad moram slušati pjesme milion puta. To je baš teško", rekao je.

Ističe kako u Sarajevo, ali u drugim mjestima vrlo rado posjećuje groblja jer kako kaže tamo je neka posebna energija.

"Volim kad idem noću i kad je Sarajevo prazno. Kad nema ljudi obraćaš pažnju kako ima predivnih zgrada i stvarno tada liči na grad. Također, u Sarajevu najviše volim groblja. Sad sam snimao dio spota na groblju. Gore ono Jevrejsko groblje je stvarno predivno i Bare su isto predivne. Ja u koji god grad odem, ja odem na groblje. Ja obožavam groblje jer nigdje energija nije kao na groblju. Vidiš kako sve u životu što si skupljao na kraju se svodi na taj jedan kamen. Cilj života je groblje", navodi Laka.

Elvir Laković Laka (Foto: I. L./Klix.ba)
Elvir Laković Laka (Foto: I. L./Klix.ba)

Na kraju, Laka je iskoristio priliku da pozove građane i turiste na javni doček Nove godine, koji će se održavati na bini ispred Vječne vatre, gdje nam je otkrio šta publika može očekivati od njihovog nastupa.

"Jučer sam bio s frizerom, tako da ću imat novu frizuru. Sestra još ne zna šta će obući. Ovi moji iz Makarske će biti u bundama, ja imam specijalnu bundu što mi je sestra dala. Ne znam kad će se sestra odlučiti, dok mi ovo pričamo, ona traži šta će obući. Eto, napravili smo spisak svih veselih pjesama, tako da će sve vrijeme biti veselo. Svaki od bendova će svirati po sat vremena, a mi sviramo prvi jer smo najmlađi i najslađi uključujući Lelu. Pa ako hoćete da nas vidite, dođite prije 22 sata jer mi tada završavamo", poručio je Laka.

Podsjećamo, Sarajlije i zainteresirane turiste u takoreći najluđoj noći u godini osim Lake i Lele, zabavljat će i bendovi Bombaj štampa, Crvena jabuka te Zabranjeno Pušenje. Za atmosferu između nastupa pobrinut će se komičar i glumac Zenit Đozić.

160