Morrissey
0

"Kinezi su niža vrsta, grozno tretiraju životinje"

Sarajevo-x.com
Morrissey (Foto: SkyNews)
Morrissey (Foto: SkyNews)
Britanski muzičar Morrissey u intervjuu za "Guardian" izjavio je kako Kineze smatra nižom vrstom zbog njihovog neljudskog i okrutnog odnosa prema životinjama.

Morrissey, bivši frontman grupe "Smiths", zakleti vegetarijanac i, kako ga nazivaju, advokat za prava životinja, uzburkao je javnost svojim rasističkim istupom.

"Jeste li vidjeli na snimcima kako se Kinezi ophode prema životinjama, to je zastrašujuće. Ne možeš a da ne misliš kako su niža vrsta", kazao je pjevač u razgovoru s britanskim pjesnikom Simonom Armitageom.

Inače, ovo nije prvi put da Morrisey istupa sa rasističkim komentarima. Nerijetko je govorio protiv doseljenika u Veliku Britaniju, tvrdeći kako oni zagađuju njegovu zemlju, a etiketu rasiste dobio je i devedesetih godina zbog nekih od svojih tekstova.

Britanski pjesnik Simon Armitage nakon izjave muzičara istakao je kako ga ne želi pravdati i on se ne može iziviniti u njegovo ime, ali misli da je Morrissey želio nešto posve drugo istaći.

"Ne mogu ignorisati njegovu izjavu. Ali, kada je riječ o životinjama i njihovoj dobrobiti Morrissey je apsolutno nepokolebljiv u svojim vjerovanjima. On smatra da ako loše tretiraš životinju, onda si mnogo manje od čovjeka. Mislim da je u tome bila poenta", kazao je pjesnik.