Kako privući pažnju?
0

Holivudski filmovi po matematičkoj formuli

Sarajevo-x.com
Star Wars Episode III - Revenge of the Sith
Star Wars Episode III - Revenge of the Sith
Naučnici sa Univerziteta Cornell u New Yorku analizirali su 150 drama, komedija i akcionih filmova, snimljenih od 1935. do 2005. godine. Istraživanje je pokazalo da se u modernim holivudskim filmovima prati određena matematička formula, zahvaljujući kojoj određeni filmovi plijene našu pažnju više nego drugi.

Izgleda da za uspješan film nisu potrebni atraktivni glumci, koliko je važno obezbjediti da se snimci određene dužine regularno ponavljaju. Naučnici su otkrili da mnogi filmovi u današnje vrijeme imaju prizore slične dužine koji se ponavljaju u uobičajenom šablonu kroz film.

Ova studija se bazirala i na eksperimentu iz 90-tih godina, u kojem je otkriveno da rezanje informacija u ove šablone koji se ponavljaju plijeni pažnju publike. Drugim riječima, zbog toga nam je teško da odvojimo pogled od određenih scena na filmu.

"Ritam snimljene sekvence u filmu dizajniran je tako da pokrene ritam pažnje i apsorpciju informacija kod gledalaca", rekao je vođa studije prof. James Cutting, a prenosi Daily Mail.

Režiseri su u mnogim slučajevima kopirali stilove filmova za koje se pokazalo da su uspješni. U primjerima filmova "Star Wars Episode III - Revenge of the Sith" iz 2005. godine i "Empire Strikes Back" iz 80-tih godina, očigledno je da se prati matematička formula.