Naomi Campbell na sudu
0

"Dobila sam vrećicu u kojoj je bilo nekoliko dijamanata"

Sarajevo-x.com
Naomi Campbell na sudu
Naomi Campbell na sudu
Supermodel Naomi Campbell svjedočila je danas na sudu u Haagu gdje je kazala kako je na dar dobila nekoliko "krvavih" dijamanata.

Naomi Campbell je u svojstvu svjedoka na suđenju za ratne zločine bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru kazala kako je nakon dobrotvorne večere u kući Nelsona Mandele 1997. godine dobila nekoliko dijamanata na poklon.

Ona je istakla kako je spavala u svojoj sobi kada joj je neko pokucao na vrata.

"Ispred su bila dvojica muškaraca koja su mi dala vrećicu uz riječi 'poklon za vas'", kazala je Campbellova.

"Otvorila sam vrećicu ujutro. Vidjela sam unutra nekoliko maliih nebrušenih dijamanata. Nije bilo nikakve poruke, a sve o poklonu sam rekla Miai Farrow i svojoj bivšoj agentci Carol White, a one su mi rekle kako je dijamante sigurno poslao Charles Taylor, na što sam odgovorila da pretpostavljam da jeste", kazala je britanska manekenka.

Naomi je na sudu kazala kako je dijamante darovala Mandelinoj fondaciji za pomoć djeci.

Govoreći o tome zbog čega nije željela ranije komentarisati navode o "krvavim" dijamantima manekenka je istakla kako je strahovala za vlastiti i život svoje porodice.

"Čula sam da je Taylor osoba koja je ubila hiljade ljudi", kazala je Capmbellova.

Tužitelji su već ranije istakli kako bi svjedočenje Naomi Campbell moglo pomoći u potvrđavanju sumnji da je Taylor dijamante koristio za finansiranje brutalnog građanskog rata u Sierra Leoneu, odnosno da je naoružavao pobunjenike u zamjenu za dijamante.

Campbellova je trebalo da se 29. jula pojavi u Haagu nakon što ju je Specijalni sud za Sijera Leone pozvao da se pojavi na zahtjev tužilaštva, ali je njen advokat zatražio odgađanje da bi mogao biti u sudnici kada ona bude svjedočila.

Proces protiv Taylora vodi se od 2008. godine zbog njegove uloge u građanskom ratu u Sijera Leoneu, a optužen je da je naoružavao pobunjenike u zamjenu za "krvave" dijamante.

Taylor se po 11 tačaka optužnice tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.