Liverpool
0

Britanska vlada traži obustavu rušenja kuće Ringa Starra

SRNA
Ringo Starr (Foto: AFP)
Ringo Starr (Foto: AFP)
Britanska vlada protiv je odluke lokalnih vlasti Liverpoola da bude srušena kuća u kojoj je rođen član "Beatlesa" Ringo Starr.

Ministar za stambena pitanja uputio je pismo gradskom savjetu tražeći privremenu obustavu rušenja kuće u ulici Medrin, u naselju Dingle.

Kuće u kojima su rođeni članovi "Beatlesa" John Lennon i Paul McCartney su popularne turističke atrakcije u ovom gradu kojim rukovodi Nacionalna zaostavština, pod čijom su jurisdikcijom i mnoge druge građevine u zemlji koje se smatraju nacionalnim blagom.

Gradski odbor Liverpoola saoštio je da je 445 kuća, koje su izgrađene prije 1919. godine u naselju Dingle propalo do te mjere da se ne mogu popraviti i da se moraju rušiti.

Odluka je donesena u avgustu, ali je odbor za prostorno planiranje najavio da će detalje razmatrati ovog mjeseca.

Ministar za stambena pitanja želi da lokalne vlasti daju predloge kako da se sačuva kuća Ringa Starra iz djetinjstva, navodeći da građani Liverpoola treba da imaju zadnju riječ.

"Osjećanja u ovom slučaju mogu biti izuzetno jaka kada se zna da je riječ o bubnjaru najpoznatijeg benda na svijetu i to je u kulturološkom smislu za nas veoma važno", rekao je ministar i dodao da zbog toga treba razmotriti sve opcije prije dolaska buldožera.
Portparol gradskog savjeta rekao je da su mještani konsultovani i da je njima dosta odgađanja i uslova u kojima moraju da žive.

"Oni žele da gradske vlasti poruše te zgrade što je prije moguće kako bi mogli da nastave normalno da žive", rekao je on.

Članovi grupe "Beatlesi" - Ringo Starr bubnjar, ritam gitarista i kompozitor John Lennon, basista i kompozitor Paul McCartney i glavni gitarista George Harrison, rođeni su u Liverpoolu odakle su krenuli u osvajanje pop muzike 60-tih godina. 

Ringo Starr (70) pjevao je glavne teme u pjesmama kao što su "Uz malu pomoć mojih prijatelja", "Žuta podmornica" i "Bašta hobotnice".