Pokazao solidarnost
60

Ben Stiller posjetio Lavov, upoznao i pojedine porodice koje su izbjegle iz rata

I. B.
Ben Stiller i sam je posjetio ratom razorenu zemlju (Foto: Twitter)
Ben Stiller i sam je posjetio ratom razorenu zemlju (Foto: Twitter)
Holivudski glumac Ben Stiller u nedjelju je posjetio ratom razorenu Ukrajinu, a upoznao je i pojedine porodice koje su bile prinuđene izbjeći iz ove zemlje.

Stiller (56) je prvenstveno posjetio ukrajinske izbjeglice u Poljskoj kao veleposlanik dobre volje Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), nakon čega je zapažen i u Lavovu među manjom grupom ljudi.

Grad na zapadu Ukrajine bio je na udaru ruskih snaga tijekom višemjesečne invazije, ali je ostao relativno netaknut u usporedbi s žestokim napadima na istoku zemlje.

O njegovoj posjeti, oglasio se i Anton Gerashchenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, koji je podijelio fotografije glumca.

"Hvala ti prijatelju", napisao je on.

I sam Stiller je na svojim društvenim mrežama podijelio fotografije svog susreta sa porodicama "čiji su životi razoreni ratom i nasiljem u Ukrajini".

"Milijuni su bili prisiljeni napustiti svoje domove, a više od 90 posto njih su žene i djeca", napisao je glumac u jednoj objavi, pa dodao: "Ovdje sam da učim, da dijelim priče koje ilustriraju utjecaj rata na ljude i uvećam poziv na solidarnost. Svako ima pravo na sigurnost. Ko god. Gdje god. Kad god", zaključio je glumac.

Na jednoj od svojih objava, Stiller se našao u zagrljaju dječaka i djevojčice, a istakao je kako je fotografija nastala u blizini granice Medyka u Poljskoj.

"Imao sam priliku upoznati porodice koje su pobjegle od rata iza sebe ostavivši svoje voljene bez da znaju kada će se vratiti kući - i hoće li uopšte imati dom da se u njega vrate", poručio je Stiller.

Inače, Stiller nije prvi poznati glumac koji je posjetio Ukrajinu dok se suočava sa napadima Rusije. Izuzevši Seana Penna, koji se zbog snimanja filma našao u prvim redovima za pomoć Ukrajini, tu je i Angelina Jolie koja je u Lavov dolazila u aprilu ove godine.