Zbog podrške Ukrajini
87

Rusija sankcionisala Seana Penna i Bena Stillera, zabranjen im ulazak u zemlju

I. B.
Stiller i Penn javno podržavaju Ukrajinu (Foto: EPA-EFE)
Stiller i Penn javno podržavaju Ukrajinu (Foto: EPA-EFE)
U posljednjoj rundi sankcija Rusija je obuhvatila i dvije holivudske zvijezde - Seana Penna i Bena Stillera, koji su javno kritikovali rusku invaziju na Ukrajinu i izrazili podršku napadnutoj zemlji.
Rusija je Pennu i Stilleru zabranila ulazak u zemlju, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije.

Osim na dva glumca sankcije se odnose na još 23 Amerikanca, među kojima su pojedini američki političari te poslovni ljudi, a kako su naveli, odluka dolazi kao odgovor na sankcije američkog predsjednika Joea Bidena ruskim državljanima.

Inače, i Stiller i Penn javno su podržavali Ukrajinu tokom agresije koju je Rusija tamo započela 24. februara. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane u junu se zahvalilo Stilleru, Pennu i glumcima Lievu Schreiberu i Angelini Jolie što su posjetili njihovu zemlju "unatoč opasnosti", a glumci su također i dijelili fotografije svoje posjete na društvenim mrežama.

Stiller se prilikom svog odlaska u Ukrajinu sastao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, nazvavši ga "svojim herojem", a podijelio je i nekoliko trenutaka iz Lavova.

U međuvremenu, Penn, koji radi i na dokumentarcu o sukobu Ukrajine i Rusije, zatekao se tamo na samom početku rata, te je morao pješačiti kilometrima kako bi izašao iz Ukrajine, gdje se naposlijetku vratio kako bi dao svoj doprinos.

Također se sastajao sa Zelenskim , a njegovo liderstvo opisao je kao nešto "sasvim novo u svijetu" u smislu nevjerovatne hrabrosti, dostojanstva i ljubavi.