U Evropi vidi svoju šansu
0

Arnold Schwarzenegger bi volio postati predsjednik EU

Sarajevo-x.com
Arnold Schwarzenegger (Foto: Reuters)
Arnold Schwarzenegger (Foto: Reuters)
Veteran holivudskih akcijskih filmova, koji je svojevremeno imao uspješan upliv u politiku, Arnold Schwarzenegger, volio bi biti novi lider Evropske unije.

Kako je izjavio 63-godišnji bivši guverner Kalifornije, rođen u Austriji, razmišljao je o narednom koraku u karijeri, a saradnici su ga savjetovali da se vrati u rodnu Evropu i aplicira za mjesto u predsjedništvu EU, javlja Newsweek.

"U narednih nekoliko godina EU će tražiti profilovanijeg predsjednika, nekoga ko može ujediniti Evropu", kazao je šef Schwarzeneggerovog ureda Terry Tamminen. "Francuzi neće željeti Nijemca, Nijemci neće željeti Italijana. Osoba rođena u Evropi, koja je otišla u Ameriku, mogla bi se vratiti i za novu ujedinjenu Evropu biti nešto poput Washingtona ili Jeffersona."

Schwarzenegger je u januaru okončao karijeru guvernera, nakon dva izbora na tu poziciju, i sada zauzima posebno mjesto među američkim slavnim ličnostima kao neko ko se okušao i u politici i na velikom ekranu. Svi su se pitali kuda će nastaviti dalje, da li će se vratiti snimanju filmova ili će ostati bliži politici.

Jedno je sigurno - neće se moći kandidovati za američkog predsjednika jer po tamošnjim zakonima samo osobe rođene u SAD-u mogu aplicirati za tu najvišu državničku poziciju.