Odluka suda u Rumuniji
3

Andrew i Tristan Tate mogu biti izručeni Velikoj Britaniji, trenutno su na slobodi

D. B.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Kontroverzni influenser Andrew Tate i njegov brat Tristan mogu biti izručeni Velikoj Britaniji nakon što su uhapšeni u Rumuniji po britanskom nalogu, odlučio je rumunski sud.

Tridesetsedmogodišnji Andrew i tridesetpetogodišnji Tristan su privedeni u ponedjeljak u Bukureštu nakon što je policija Bedfordshirea saopćila da je dobila nalog za hapšenje. Sudija u Bukureštu je odlučio da braća mogu biti izručena Velikoj Britaniji, no tek nakon završetka odvojenog suđenja u Rumuniji, koje se odnosi na optužbe za trgovinu ljudima. Andrew i Tate su nakon toga pušteni na slobodu.

"Mi smo nevini i vremenom će to svi vidjeti. Jedva čekamo da se ovaj pravni proces završi te da 'očistimo' naša imena", izjavio je Andrew ispred suda.

Kasnije je za BBC ispred svog doma, koji se nalazi u predgrađu Bukurešta, rekao da je "cijela stvar smeće".

Braća Tate kategorički odbijaju sve optužbe, no i dalje ostaju pod kontrolom pravosuđa u Rumuniji te im nije dozvoljeno da napuste zemlju.

Prije nego je Apelacioni sud u Bukureštu odobrio izručenje, policija Bedfordshirea je potvrdila da je dobila nalog za hapšenje dvojice muškaraca u sklopu istrage optužbi za silovanje i trgovinu ljudima.

Prema riječima predstavnika braće Tate, optužbe se odnose na period između 2012. i 2015. godine.

"Cijenimo odluku suda da odloži izručenje, imamo priliku da braća u potpunosti učestvuju u svojoj odbrani, kao i da pravni proces bude nastavljen na transparentan način",kazao je jedan od advokata Eugen Vidineac.

Rumunske vlasti vode odvojenu istragu optužbi za silovanje, trgovinu ljudima i udruživanje u kriminalnu grupu. Braća Tate odbacuju sve optužbe.

Andrew i Tristan su u decembru 2022. godine uhapšeni u Rumuniji te su u konačnici boravili u kućnom pritvoru u gradu Voluntariju. Pritvor je ukinut u augustu prošle godine, no nije im bilo dozvoljeno da napuste Rumuniju. Optuženi su za iskorištavanje žena kroz biznis vezan za sadržaj za odrasle.

Andrew je konstantno odbacivao sve optužbe tvrdeći da dokaza nema te da je riječ o zavjeri da se "ušutka".

"Naši klijenti su potpuno posvećeni aktivnom učestvovanju u pravnom procesu i odbrani svoje reputacije. Vjerujemo da glasine potiču od popularnog online influensera, koji je pogrešno protumačio tekstualnu poruku naših klijenata dok je radio stream. U tome jednostavno nema istine", zaključio je advokat.