magazin
91

Roman Abramovič više nije vlasnik najveće jahte na svijetu

Klix.ba
Najveća privatna jahta na svijetu ovog je vikenda zaplovila vodama Sjevernog mora, a na svoje prvo putovanje krenula je iz Bremena.

Jahta koju je dizajnirala talijanska kompanija Nauta Yachts, a izgradila njemačka Lurssen Yachts, koštala je 609 miliona dolara.

Fascinantno plovilo nazvano Azzam dugo je skoro kao dva nogometna terena, a svojim luksuzom može parirati i raskošnim kruzerima.

Jahta Azzam je duga 180 i visoka 20 metara i veća je od superluksuzne plovilice Ecclipse, koja je u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča.

Zanimljivo je da se još uvijek ne zna ko je vlasnik Azzama, ali se pretpostavlja da bi to mogao biti neko od članova saudijske kraljevske porodice.

"Vlasnik je želio veliku i luksuznu jahtu sa inovativnim i neprevaziđenim dizajnom, koja će moći razvijati velike brzine i u plitkim vodama", kazao je inžinjer Mubarak Saad al Ahbabi.

Jahta ima dvije plinske turbine i dva dizelska motora zahvaljujući kojima dostiže brzinu od 55,5 km/h. Na njoj će raditi oko 50 članova posade.