magazin
84

Preminuo jedan od kreatora "The Simpsonsa", bogatstvo donirao u dobrotvorne svrhe

Klix.ba
Jedan od kreatora "The Simpsonsa", Sam Simon, preminuo je u 59. godini nakon duge i teške borbe s rakom debelog crijeva.

Nakon što mu je 2012. godine dijagnosticiran rak kazali su mu da će živjeti još tri mjeseca. Tada je napravio testament u kojem je 100 miliona dolara donirao u dobrotvorne svrhe. Sredstvima će upravljati Sam Simon fondacija koja pomaže veteranima koji boluju od posttraumatskog stresa, te gluhim i nagluhim osobama i daju im terapeutske pse, stoji u izvještaju koji je prenio The Wrap.

Simon je zarađivao desetine miliona godišnje od "Simpsonsa" i davao je velike donacije prije svoje smrti.

"To mi je zadovoljstvo. Volim to. Ne osjećam to kao obavezu", rekao je Simon za The Hollywood Reporter u julu 2013. godine.

Veliki broj različitih fondacija osjetili su Simonovo velikodušnost, a među njima su i PETA, te Save The Children.

"Želim da se medicinski eksperimenti prekinu raditi na životinjama. Biti vegan je odgovor na svaki problem s kojim se svijet suočava kada je u pitanju glad i klimatska promjena", rekao je tada Simon.

Bio je vrijedan radnik. Imao je svoj radio show, radio je na FX showu "Anger Management", te je išao na kemoterapije, a uporedo je kreirao "The Simpsonse" zajedno sa Mattom Groening više od 20 godina.

Nije imao djece, a u vrijeme smrti nije bio oženjen. Njegova bivša žena, glumica Jennifer Tilly, kazala je ranije kako je imao veliku strast prema životu, te da se trudio da uradi što više posla na Zemlji.

"Imam više novca nego što ga trošim. Svi su zbrinuti u mojoj porodici i uživam u tome", rekao je.