magazin
0

Preminula američka glumica Patty Duke, dobitnica Oskara i brojnih drugih nagrada

Klix.ba
(Foto: AFP)
Američka glumica Patty Duke koja je dobila Oskara za ulogu Helen Keller u filmu "The Miracle Worker" 1963. godine, preminula je u 69. godini.

Duke je osvojila i Emmy 1980. godine za istu ulogu u TV seriji i bila je vrlo cijenjena glumica.

U "The Patty Duke Show" 1960-ih godina glumila je identične tinejdžerke. Majka je glumca Seana Astina koji je glumio Sam u trilogiji filmova "Gospodar prstenova".

Duke je preminula u utorak od sepse nakon što su joj pukla crijeva.

"Bila je supruga, majka, baka, prijatelj, zastupnik mentalnog zdravlja i kulturni idol. Nedostajat će", rekao je njen zastupnik Mirchell Stubbs.

Glumica je preminula u Coeur D'Alene u Idahu.

"Ovog jutra naša draga supruga, majka, glava porodice, izvanredna umjetnica i šampion mentalnog zdravlja Anna Patty Duke je zauvijek zatvorila oči, tiho u boli i otišla je na ljepše mjesto", navodi se u izjavi porodice.

Kada je imala 16. godina glumila je slijepu i gluhu djevojčicu Hellen Keller koja uz pomoć svog tutora Anne Bancroft izlazi iz izolacije i počinje komunicirati. Pojavila se i u mjuziklu na Broadwayu "Oklahoma!".

U autobigorafskoj knjizi otkrila je kako joj 1980-ih godina dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Nakon filmske karijere okrenula se humanitarnom radu, podizanju svijesti i skupljanju novca za ljude s mentalnim oboljenjem.