Savremena komedija
252

Pred više od 500 gledalaca u Bugojnu održana premijera predstave "Posljednja porodica"

Klix.ba
U prepunoj Pozorišnoj dvorani KSC Bugojno održana je premijera predstave "Posljednja porodica" nastala po tekstu i u režiji Vahida Durakovića. Predstava je realizovana u produkciji Teatra FEDRA Bugojno u saradnji sa KSC Bugojno.

"'Posljednja porodica' je savremena komedija o porodici koja bezuspješno pokušava da preživi na Zemlji. Glava porodice, otac, spoznaje da je razum njihov najveći neprijatelj jer čovjeku razum služi samo da bude nerazuman i da se samouništava. Zbog pohlepe koju u njemu uzgaja kapitalizam, razuman čovjek samo računa i zbog 'računa', uz pomoć korumpiranog društva, nemilosrdno gazi preko drugih ljudi ali i samog sebe, odnosno svojih iskonskih vrijednosti. Empatija u porodici zbog 'računa' ne postoji i zato članovi porodice rade vježbe za ljubav i sanjaju o nekom drugom svijetu u svemiru gdje je više ljubavi od razuma. Ali putujući nebeskim prostranstvima oni uviđaju da je svemir 'šupalj prostor' i da je Zemlja džennet/raj koji su ljudi, zbog 'računa' ogadili sami sebi", rekao je autor teksta i reditelj Vahid Duraković.

Uloge u predstavi tumače Suad Velagić, Ermina Musić, Haris Bajraktarević, Ajla Kurtović, Jasmina Mlaćo Durek, Samir Nuhić i Almir Mujagić.

Za izbor muzike, video projekciju i ton bio je zadužen Edin Ćatić Bato, dok je autor scenografije i plakata Antonio Džolan.

Nakon spuštanja zavjese publika je nagradila glumce dugotrajnim aplauzom.