Zarada, igra i promocija
73

Osnivanjem prve i druge lige igre Counter Strike počinje revolucija gaminga u našoj državi

E. M.
Kompanija Tiltproof iz Banje Luke, koja je već organizovala dvije sezone takmičenja u videoigri Counter Strike: Global Offensive, napravit će još jedan korak ka unapređenju eSport scene u Bosni i Hercegovini.

U trećoj sezoni kreirat će prvu, ali i drugu diviziju, gdje će se amateri i manje iskusni timovi imati priliku takmičiti.

Koncept prve lige kreiran je po uzoru na najpoznatiju košarkašku ligu na svijetu - NBA, a podrazumijeva kupovinu mjesta i nemogućnost ispadanja timova u niži rang takmičenja.

Treća sezona lige počinje 20. februara, a timovi će se nadmetati za prestižnu titulu šampiona te nagradni fond u iznosu od 2.500 KM.

Kupovinom učešća timovi dobijaju ne samo dvije i po godine, pet sezona i osigurano pravo takmičenja, već i pravo na donošenje važnih odluka, jer postaju svojevrsni suvlasnici lige.

Sergej Sliško, pionir u organizaciji eSport takmičenja u BiH i Stefan Đokić, poznati caster lige, osnovali su kompaniju Tiltproof i svim ljubiteljima igre CS:GO osigurali mogućnost da se takmiče na lokalnom nivou.

U saradnji s kompanijom Red Bull podižu eSport scenu na viši nivo i pružaju više mogućnosti za napredovanje lokalnim i regionalnim esportistima.

“Za ovaj pristup odlučili smo se iz nekoliko jednostavnih razloga. Lokalna i regionalna eSport scena se već godinama muči da ostvari takmičarski integritet, jer ne postoji podrška institucija, javnost iz neznanja eSport gleda kao negativnu aktivnost, a mediji zaobilaze lokalne aktuelnosti iz ovog domena, jer im to sve djeluje nesigurno. Zbog toga smo se ujedinili s 5 progresivnih eSport timova, s kojima ćemo raditi na transformaciji forme naših takmičenja, kako bismo postavili zdrave temelje za veoma blisku budućnost, gdje ćemo dovesti eSport u mainstream dešavanja u našim zemljama", rekao je Sliško.

Kompanija Tiltproof je već prodala pet "slotova" u prvoj ligi, a ukupno će ih biti sedam. Za preostala dva mjesta timovi će imati priliku da se bore u kvalifikacijama, koje će uskoro biti najavljene.

Pravo takmičenja u drugoj ligi će imati svi, a maksimalan broj timova će biti 32, te će tako svim ljubiteljima eSporta i videoigre CS:GO biti osigurana borba za nagradni fond u iznosu od 500 KM. Svi mečevi će se prenositi na Tiltproof YouTube i Twitch kanalima, a sve informacije mogu se pronaći na njihovim Facebook i Instagram stranicama.

"Ekipe će kroz pet sezona dobiti jedinstvenu priliku da pred publikom dođu do novih fanova te izgrade brend od svog eSport tima. Učestvovanjem u ligi, kreiranjem dodatnog sadržaja zajedno s Tiltproof organizacijom, kao i ostalim ekipama učesnicama lige, fanovi će dobiti direktnu interakciju i odnos s igračima ovih ekipa. Također, ekipe će gradeći svoj brend dobiti pristup novim sponzorima i partnerima koji će se svakako u narednih pet sezona sve više interesovati za gejming industriju", objasnio je suosnivač kompanije Tiltproof Đokić.

Esport i gejming postaju nezaobilazan dio svakodnevnice mladih, pužaju i mogućnost investicije i širenja poslovanja različitim kompanijama, što dokazuje i podatak da je gejming industrija u 2020. godini zaradila gotovo 160 milijardi američkih dolara.

Svjetska eSport scena odavno je prepoznata kako u medijima tako i u samom društvu, gejming je postao unosan biznis, a esportisti su dobili status sportista.

Procjenjuje se da trenutno postoji 2,7 milijardi gejmera na svijetu, a činjenica da se razmatra mogućnost uvođenja gejminga kao discipline na Olimpijskim igrama govori globalnoj prepoznatljivosti ove vrste sporta.

Vezani članci