Red Bull BC One
27

Najbolji svjetski breakdanceri na terenima Roland Garrosa

D. B.
Red Bull BC One, najveće globalno takmičenje u breakdanceu, ponovo će svoje svjetsko finale imati u Parizu.

U godini u kojoj takmičenje obilježava svoje 20. izdanje, a hip hop 50. rođendan, legendarni stadion Roland Garros će 21. oktobra umjesto teniskih mečeva ugostiti dvoboje jedan-na-jedan koje će voditi najbolji breakeri na planeti.

Red Bull BC One je breakdance takmičenje u formatu "jedan na edan, nastalo 2004. godine. Od tada je doživjelo 19 izdanja, a svjetsko finale se svake godine održava u nekom od velikih svjetskih gradova.

Nakon više od 90 kvalifikacijskih turnira u 28 zemalja, Red Bull BC One Svjetsko finale 2023 okupit će elitne breakdancere iz svih krajeva zemaljske kugle u uzbudljivom eventu u kojem plesači demonstriraju najviši nivo vještine i nevjerovatne poteze iz breakerskog arsenala.

U Svjetskom finalu, koje će fanovi diljem planete moći pratiti direktno putem internet livestreama, učestvovat će 16 takmičara i 16 takmičarki, a u ulogama voditelja i DJ-a naći će se velika imena hip hop i breakdance scene.

Prošlogodišnje finale održano je u New Yorku, rodnom mjestu hip hopa. B-Girl India iz Nizozemske tom je prilikom osvojila svoju prvu titulu, postavši tako najmlađa prvakinja, dok je B-Boy Victor iz SAD-a pred domaćim fanovima došao do svog drugog šampionskog pojasa.

U godini u kojoj se obilježava 50 godina od nastanka hip hopa, Red Bull BC One Svjetsko finale će se u Parizu održati treći put, nakon što je glavni grad Francuske domaćin bio 2008. i 2014. godine.

Neposredno prije pariskog finala održat će se Red Bull BC One kamp, na kojem će se legende breakdancea i zvijezde u usponu iz cijelog svijeta okupiti na nekoliko dana uz radionice, panel rasprave, plesačke duele i mnoge druge sadržaje.