Pred nastup u Coloseumu
3

Zvijezda X Factora Vanja Mišić: Kad ne pjevam bavim se novinarstvom

Piše: Lejla Kajić
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Nakon što se 2013. pojavila na sceni hrvatske takmičarske emisije "X Factor", Vanja nije prestala raditi. Kad nema mikrofon u ruci, onda se bavi novinarstvom. Pred svoje gostovanje na nastupu "Rock simfonije" u Coloseum Clubu je pričala za portal Klix.ba.

"Zovem se Vanja Mišić i studiram multimedije i novinarstvo, ali mislim da emocije najbolje mogu pokazati kroz pjesmu", rekla je 2013. dvadesetogodišnja Vanja iza kulisa hrvatskog X Factora. Ubrzo zatim je izašla na binu i oborila žiri s nogu, a ostalo je historija. Poslije takmičenja je snimila nekoliko singlova, a čak i danas, šest godina poslije takmičenja još uvijek održava kontakt sa fanovima i redovno održava nastupe.

U početku intervjua je sumirala prethodnu godinu, nazivajući je jako dobrom i produktivnom. Ističe da joj je omiljeni dio godine prvi solistički koncert u Banskom dvoru koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

"Odsvirala sam dosta svirki sa bendom, singl "Tu i tu" je bio u top 40 najslušanijih pjesama u Hrvatskoj i mislim da je to odlična stvar. Svakako radim na tome da ova godina bude još bolja", rekla je Vanja.

Ove godine u planu ima izbacivanje nove pjesme, a smatra da je veoma moguće da će joj to postati omiljena njena pjesma.

"Nova pjesma "čeka u ladici" i zove se "Dok ljubiš me". Snimili smo je kad i posljednji singl "Tu i tu", te je jako senzualna", kaže Vanja.

Vanja je na kraju 2017. izjavila kako bi voljela da 2018. bude godina ljubavi i autorskih pjesama. Na naše pitanje koliko joj se želja ostvarila kratko je rekla da je autorskih pjesama bilo, ali je ljubavi bilo malo manje. Ipak, optimistično i sa osmijehom kaže da će se situacija uskoro popraviti.

X Factor joj je mnogo promijenio život. Ljudi je prepoznaju kao raspjevanu veselu djevojku, slušaju njene pjesme na YouTubeu i prate njenu svakodnevnicu kroz objave na društvenim mrežama. Kroz takmičenje je skrojila prijateljstva koja će trajati doživotno, te ističe da su upravo ta prijateljstva najljepši dio tog dijela njenog života.

"Mislim da je iz tog iskustva sa X Factorom najbitnije opstati i održati tu ogromnu prašinu koja se podigne. Mislim da ima mjesta za sve, samo što za neke ima više a za neke manje publike. Nema mnogo filozofije, ili te pjesma radi ili ne radi", rekla je.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Kad ne pjevam, bavim se novinarstvom. Taj posao me mnogo zabavlja i kroz njega sam naučila o odnosu između medija i muzičara. A što se tiče pjevanja, pjevala bih u svakom životu, ne mogu se zamisliti bez toga", kaže Vanja.

Inspiraciju crpi iz teških životnih perioda, te iz tog razloga ne može napisati pjesmu bilo kada. Ona voli kada pjesma prva pronađe nju, a o svojim pjesmama i temama redovno priča sa raznim ljudima preko društvenih mreža, te smatra da je to velika prednost korištenja interneta.

"Na moju karijeru je najviše utjecaja imao bend Elemental, godinama sam rasla uz njihovu muziku i rastem i dalje. Ali privatno slušam još mnogo stvari i smatram da je to dobra stvar jer tako stvaram punu sliku i mogu na pravi način formirati mišljenje o određenom žanru. Oduševljava me Amy Winehouse, kao i cijela britanska pop scena", kaže Vanja dodavši da prati bh. muzičku scenu i da joj je drago što se tu dešavaju lijepe stvari i muzika, jer nam je toga nedostajalo.

Jako je važno pronaći balans između dva zanimanja, a Vanja je našla odličan recept za to. Trudi se pronaći dovoljno vremena da odmori u svoja četiri zida, a opušta se uz društvene igre sa svojom ekipom. Ipak, za nju je i sviranje odmaranje te često zakazuje koncerte u mnogim bh. gradovima.

U punom rasporedu je uspjela naći vremena da gostuje na nastupu Rock simfonije u Coloseum Clubu, gdje će nastupiti večeras.

Vanja i Rock simfonija (Foto: M. O./Klix.ba)
Vanja i Rock simfonija (Foto: M. O./Klix.ba)

"Poziv sam dobila od Dragana Moconje koji je i tvorac tog projekta. Nisam uspjela dočekati da završi rečenicu, a već sam pristala da radim sa njima jer me činjenica da ću nastupiti sa orkestrom odmah kupila. Zadovoljstvo je raditi sa njima, to je pravo iskustvo", rekla je Vanja.

Na koncu ističe da joj je uvijek drago doći u Sarajevo, te da se sa našom publikom susretala mnogo puta do sada. Fantastično su je prihvatili i raduje se večerašnjem nastupu, istakla je.