Nakon odličnog nastupa
2

Žarko Kovačević, S.A.R.S.: Političare u regionu spaja to što su bahati i bezobrazni

Lejla Kajić
Žarko Kovačević (Foto: D. S./Klix.ba)
Žarko Kovačević (Foto: D. S./Klix.ba)
Među uspjesima bilježe američku i kanadsku turneju, u svakoj državi regiona su rado viđeni gosti, a prije nekoliko dana nastupili su u Sarajevu. Frontmen popularnog benda S.A.R.S. za Klix.ba je govorio o koncertima, planovima za budućnost, najpopularnijim singlovima...

Prvo lice benda, Žarko Kovačević, sa S.A.R.S.-om već više od deset godina aktivno piše, komponuje, nastupa i uživa na muzičkoj sceni Balkana. Baš kao i samo ime benda, Žarko je interesantan i neobičan. Pun je pozitivne energije, entuzijazma i uvijek raspoložen za razgovor o muzici i radu benda. Iako pjeva u domaćem bendu, ne bavi se pretjerano domaćom muzičkom scenom.

"Nemojte me pogrešno shvatiti, ja mislim da su naši muzičari super, ali sam ja tip koji voli stranu muziku i više prati tu scenu. Našu pratim izrazito slabo", govori na početku razgovora.

Redovno sluša Hoziera, kazavši kako je to muzičar koji ga je oduševio kada je bio na njegovom koncertu u SAD-u. Kaže nam kako je na njegovu svirku sasvim slučajno upao besplatno, opisujući ukratko tok dešavanja.

"Njegova svirka je kao da ste pustili pjesmu sa trake, sve je savršeno odrađeno. Nastup je bio u San Diegu, prijatelj je mojoj djevojci i meni rekao da karte ne moramo nabavljati preko interneta, već da ih možemo kupiti na ulazu. Naravno, karte nismo našli i ostali smo čekati pred ulazom. Ubrzo se ispred kluba pojavila grupa ljudi kojima su prodate lažne karte, pa su ih organizatori pustili da uđu", prepričava.

Nastavlja objašnjavati kako su se zatim i njih dvoje pokušali progurati, iako nisu imali čak ni lažnu kartu koju mogu pokazati: "Ali onda smo ispričali kako smo došli iz Srbije, kako želimo čuti Hoziera... i pustili su nas! Nevjerovatno iskustvo", prisjeća se.

Bend iza sebe ima uspješne koncerte u SAD-u, Kanadi i Evropi (Foto: D. S./Klix.ba)
Bend iza sebe ima uspješne koncerte u SAD-u, Kanadi i Evropi (Foto: D. S./Klix.ba)

Vraća se na priču o domaćim umjetnicima, dodavši kako izuzetno cijeni bend Letu Štuke, posebno Dinu Šarana kojeg smatra izrazito talentovanim za pisanje tekstova.

"Ali generalno govoreći o BiH, cijela ekipa voli dolaziti u Sarajevo. Meni je lično jedan od naših najdražih nastupa onaj koji smo održali u starom dijelu grada, kada je na svirku došao Saša Lošić. Baš kao i ovaj koncert koji smo održali u Skenderiji prije nekoliko dana, svaki koji odradimo u Sarajevu je unikatan i poseban", opisuje.

Ova godina je za bend bila ispunjena nastupima širom Evrope. Nasmijani frontmen nam na mobitelu pokazuje listu lokacija na kojima su svirali, kazavši kako je posebno oduševljen činjenicom da su izrazito slušani u Bugarskoj i Rumuniji.

"To svakako nismo očekivali. Kada je nastup u Rumuniji počeo, publika je od riječi do riječi znala 'Perspektivu'. To je nevjerovatno, nekako sam uvijek računao da nas najviše prate u Hrvatskoj i Srbiji. Ali evo, izgleda da imamo fanova i u drugim državama", oduševljeno prepričava.

Zapravo su najpopularnije pjesme benda upravo "Perspektiva" i "Lutka". Žarko nam kaže kako, kao i svaki bend, i S.A.R.S. ima listu pjesama koje publika najviše traži na svakom nastupu. Ipak, Lutka ostaje zabilježena kao najveći hit ovog benda, pogotovo zato što je dobila epitet pjesme za vjenčanja.

"Mi nismo očekivali da će pjesma ostvariti toliku popularnost. Njen kostur je postojao od 2010. godine, zatim smo je tri godine kasnije objavili zato što smo dugo razmišljali da li da je uopće snimimo. Drago nam je što je osvojila simpatije publike, a činjenica da se uz nju plešu prvi plesovi na vjenčanjima je samo bonus na sve to", kaže.

Bend je u septembru objavio posljednji singl "Veruj mi" sa sedmog studijskog albuma koji nosi naziv "Glava". Pjesme objavljuju svaki mjesec od početka ove godine, a frontmen nam objašnjava zašto su se, uprkos odluci koju su donijeli krajem 2017., odlučili snimiti novi album.

"Istina je da smo krajem 2017. najavili da odustajemo od snimanja albuma, planirali smo objavljivati samo singlove radi načina na koji omladina danas konzumira muziku. Mislili smo da će biti mnogo pametnije izbacivati pjesmu po pjesmu, ali smo onda uvidjeli da se u tome baš i ne snalazimo najbolje, jer smo mi ipak navikli i naučili da radimo albume", objašnjava Žarko.

Album "Glava" kao i svaki drugi album benda odražava trenutni tok misli autora Dragana Kovačevića, koji potpisuje tekstove većine pjesama. U stvaranju muzike učestvuje cijeli bend. Mnoge njihove pjesme oslikavaju društveno-političku stvarnost koju živimo. Žarka pitamo da li prati politiku u regionu i kakvo je njegovo mišljenje o cjelokupnoj situaciji.

"Pa znate kako, ne stižemo upratiti ni ove stvari u Srbiji, kamoli situaciju negdje van njenih granica. Kad bi pratili situaciju u cijelom regionu samo bi sebi još više nabijali nervozu. Sve se na kraju svodi na jednu stvar - svima nam je manje-više isto. Akteri su krajnje bezobrazni i bahati i to je ono što spaja sve političare u regionu", komentariše.

Muzičar ne prati političku situaciju, ogorčen je radom političara (Foto: D. S./Klix.ba)
Muzičar ne prati političku situaciju, ogorčen je radom političara (Foto: D. S./Klix.ba)

"Cijela ta muzika koja se rađa iz bunta uhvati maha, nastaju neki pokreti... Daleko od toga da se to desilo našem bendu, ali nekako nismo mogli ni da zatvorimo oči na neke stvari koje se dešavaju oko nas pa smo tako i obradili neke teme koje nas pogađaju", kaže.

Nadovezujući se na teme pjesama, Žarko naposljetku kaže kako su upravo završili sa objavljivanjem pjesama s novog albuma, ali kako već rade na novom materijalu koji će svjetlo dana vjerovatno ugledati u toku naredne godine...