Muzika
1.2k

Vjetar u leđa bh. muzičaru: Berin Buturović pozvan da pjeva na balu Hora bečkih dječaka

Piše: A. P.
Berin Buturović
Berin Buturović
Berin Buturović je dobio poziv da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na prvom balu Hora bečkih dječaka, jednog od najpoznatijih horova na svijetu.

Hor bečkih dječaka, službeno osnovan 1924. godine, svoj prvi bal pod motom "Muzika ne poznaje granice" će održati u evropskoj prijestolnici kulture 16. januara 2016. godine.

Bosna i Hercegovina će biti prva zemlja u fokusu, a Buturovića je na svečanost u Beč pozvao umjetnički direktor Hora Gerald Wirth. Poziv je uslijedio kada je Wirth boravio u našoj zemlji zbog saradnje sa muzičkom organizacijom Superar u Srebrenici, koja se bavi obrazovanjem najmlađih.

"Sudeći po onome što sam čuo na njihovom nastupu, mislim da su Berin i njegova ekipa u potpunosti dorasli ovom zadatku. Vjerujem da će predstaviti svoju muzičku tradiciju onako kako to i dolikuje, te da ćemo se svi zajedno sjajno zabaviti", rekao je Wirth.

Pored stranih evergreena, koje posebno za ovu priliku sprema sa svojim bendom, Berin će izvesti i nekoliko tradicionalnih kompozicija kojima će predstaviti našu kulturu. U Beču će ga pratiti bend s kojim inače nastupa: Anes Beglerbegović (bubanj), Sanin Lutvić (bas gitara), Arben Isufi (gitara), Enes Mujić (klavir) i Ismar Porić (saksofon).

"Ekipa i ja se spremamo već duže vrijeme. Ovo je veliki izazov za nas, a ujedno i kruna našeg dosadašnjeg rada, truda i zalaganja", izjavio je Buturović.

Bal je organizovan u saradnji Hora bečkih dječaka sa Federalnim ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske poslova (BMEIA), a održava se pod pokroviteljstvom kabineta predsjednika Austrije Heinza Fischera. Na njemu će biti prisutna mnoga čelna imena sa političke scene Austrije, a osim predsjednika Fischera bit će tu i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Sebastian Kurtz, gradonačelnik Beča Michael Häupl, te brojni ambasadori, među kojima i ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko.

S obzirom da ovaj bal organizuje jedna od najvažnijih muzičkih institucija u Evropi, među zvanicama će biti i predsjednik Bečke filharmonije Andreas Großbauer, sopranistica Kristiane Kaiser, te virtuoz lautista Edin Karamazov.