Muzika
0

Visoki predstavnik s predstavnicima mostarskih političkih partija

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling sastao se u utorak u Sarajevu s predstavnicima mostarskih političkih partija koje učestvuju u radu Gradskog vijeća.

Razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji u Mostaru te koracima koji su neophodni za završetak preostalih zadataka za ujedinjenje Mostara.

Visoki predstavnik Schwarz-Schilling i predstavnici mostarskih političkih partija koje učestvuju u radu Gradskog vijeća dogovorili su danas da odmah bude objavljen konkurs za 35 neospornih radnih mjesta u državnoj službi u Mostaru, utvrdili su vremenske rokove za rješavanje pitanja viška radne snage i plan aktivnosti za uspostavljanje jedinstvenoga javnog komunalnog preduzeća.

"Očekujem da će informacije o prva dva zadatka biti dostavljene Uredu visokog predstavnika (OHR) u Mostaru najkasnije do 11. jula, a informacija o uspostavljanju jedinstvenog javnog komunalnog preduzeća do kraja jula. Također očekujem i izvještaj o napretku u harmonizaciji statuta HTV-a, zatim o institucijama od kulturnog značaja i javnim kuhinjama do 1. augusta, nakon čega ćemo utvrditi datum za novi sastanak", kazao je Schwarz-Schilling novinarima u Sarajevu nakon sastanka.

Schwarz-Schilling je podsjetio da su na sastanku 25. maja utvrđena tri prioritetna zadatka koji se odnose na usvajanje gradskog budžeta, sistematizaciju radnih mjesta u Gradskoj upravi i uspostavljanje jedinstvenog javnog komunalnog preduzeća i u kojima je trebalo postići značajan napredak do 20. juna, prije sastanka Vijeća za implementaciju mira.

On je podsjetio da je budžet usvojen 29. maja, a 21. juna je Gradsko vijeće usvojilo Plan sistematizacije radnih mjesta kojim je omogućeno objavljivanje konkursa za određeni broj mjesta u radnoj službi, ali još je prisutan sukob u vezi sa formiranjem zavoda za prostorno planiranje, zbog čega je odlučeno da budu suspendovana radna mjesta u Odjeljenju za urbanizam.

"Zadovoljan sam što je pronađeno privremeno rješenje, ali sam zabrinut zbog toga što problem nije riješen. Gradsko vijeće je 21. juna usvojilo i Plan za rješavanje problema viška radne snage, ali ja sam zabrinut zbog činjenice da ovaj plan ovisi o kreditima Svjetske banke, koje tek treba da odobri Parlament Federacije BiH", kazao je visoki predstavnik.

Schwarz-Schilling je dodao kako je ohrabren činjenicom da je Gradsko vijeće jednoglasno osudilo nerede u Mostaru koji su se desili nakon utakmice Hrvatska - Brazil, zatim napad na imama u Balinovcu te incident u Potocima.

"Želim apelovati na sve političke i vjerske vođe u Mostaru da kategorično osude sve vrste nasilja. Mislim da oni sada trebaju jasno staviti do znanja da mora biti učinjeno kako bi bili eliminisani ovi oblici nasilja, koje čine ekstremisti", kazao je visoki predstavnik.

Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić je kazao da je Mostar postao prepoznatljiv po lošim stvarima, ali kako vjeruje da će gradske vlasti naći snage za popravak situacije i raditi za dobrobit građana.

“Vjerujem da će Mostar smoći snage i izaći sa novim pozitivnim pristupom, a to smo pokazali u vrlo kratko vrijeme - da u Mostaru još uvijek ima snage, da se stanje može popraviti i da možemo zajednički raditi na dobrobit građana grada Mostara”, kazao je Bešlić.

(Fena) fi  <