Muzika
0

Veliki povratak Generacije 5 u Mostar i Sarajevo

Sarajevo-x.com
Poslije više od 20 godina publika u Sarajevu i Mostaru imat će priliku vidjeti i čuti legendarni bend Generacija 5, koji slavi 34. rođendan.

Bend će nastupiti u Mostaru 14. jula u 21:30 sati u klubu Sky bar Biosphere, a u Sarajevu dan kasnije u Cinemasu, od 22 sati.

Grupu su 1. jula 1977. godine osnovali klavijaturista Dragoljub Ilić (ex Korak, rođen 1956. u Beogradu), bubnjar Boban Ðorđevic (ex Korak, rođen 1956.), pevač Jovan Rašić (ex Zlatni prsti, rođen 1950. u Zaječaru), gitarista Dragan Jovanović KRLE (ex Zdravo, rođen 1955.) i basista Dušan Petrović (ex Pop mašina).

Maja 1978. godine objavljuju prvi singl sa pjesmama "Novi život" i "Izgubljeni san" i učestvuju na rock večeri Omladinskog festivala u Subotici. Na drugom singlu nalaze se pjesme "Svemu dođe kraj" i "Noćni mir" sa kojima učestvuju na rock večeri festivala Opatija 79 i dobijaju nagradu stručnog žirija za najbolje korišćenje folklornih motiva. Novembra 1979. objavljuju treći singl sa pjesmama "Umoran od svega" i "Ti samo budi dovoljno daleko". U to vrijeme njihova muzika se koristi u filmu "Došlo doba da se ljubav proba". Na samom početku karijere grupa je bila zainteresovana za jazz rock i brzo je stekla poštovanje kolega, budući da je bila sastavljena od odličnih instrumentalista. Neke od njihovih najpoznatijih pjesama potpisivali su drugi autori - Bora Ðorđević, Kornelije Kovač i drugi.

Debi album “Generacija 5” objavili su 1980. godine, a drugu ploču “Dubler” objavljuju 1982. godine, ali u junu iste godine prestaju sa radom.

Do obnavljanja Generacije 5 dolazi cijelu deceniju kasnije -1992. godine. Na kompilacijskom albumu pored starih snimaka, objavljuju novi "Najjači ostaju" i akustičnu verziju pesme "Ti samo budi dovoljno daleko". Povratnički CD "Svet je tvoj" snimaju u Beogradu i Los Anđelesu. Svoj posljednji album „Energija” bend je objavio 2006.