Muzika
12

UAM sa Vladom Džihanom snima pjesmu o bh. mladima koji trče za boljim sutra

Piše: A. K.
Adis Selimović i Vlado Džihan u Beču
Adis Selimović i Vlado Džihan u Beču
Članovi tuzlanskog benda Univerzitet Angele Merkel ovih dana borave u Beču. Razlog je snimanje novog, trećeg po redu singla pod nazivom "Vazduh" u saradnji sa sarajevskim kompozitorom i producentom sa adresom u Beču Vladom Džihanom.

"Ovo je pjesma koja jednim prirodnim slijedom putuje preko Tuzle, Sarajeva, Beča i Istanbula. S druge strane, riječ je o sjecištima kulture i jednim dijelom naše zemlje. U samoj pjesmi, moram priznati, osjeti se subverzivnost prema svim pomenutim kulturama i odnosa države kao maćehe prema svom narodu", kazao je za Klix.ba Adis Selimović, autor teksta i muzike ove pjesme.

Ovaj singl, ističe Selimović, predstavlja osvrt na bh. mlade koji u potrazi za boljim sutra trče glavom bez obzira.

"Pozivaju se na bogove, a fundamentalne greške prave. Podržavaju nepodrživo i onda udaramo u zid koji se na taj način preći ne može. Svevišnji i naša politička struktura nekako ne idu jedno s drugim, a koliko vidim, na to se svi primaju. Šteta što tapkamo u mjestu, snimamo ratne filmove, koji uglavnom zavade narod, a slabo čega dobrog donesu. 'Umjetnici' snimaju reklame za jufke, podobni nas predstavljaju po svijetu i tako 20 godina. Olimpijske igre su vam egzaktan primjer tapkanja. Valjda se naša glupost mjeri sa našom duhovitošću. Ne želim da vjerujem u to, pa se moram boriti protiv telenovele i svakodnevice. Tu je možda poruka ovog singla, 'đir' u kojem živimo, a uostalom, Vlado Džihan kao rođeni Sarajlija sjedi u Beču i radi", ističe Selimović koji je ujedno i frontmen benda.

Autorski tim numere koja će svjetlost dana ugledati pod okriljem Dallas Recordsa, pored Selimovića čine još i Đani Pervan i Vlado Džihan.

Kao i prethodna dva, i ovaj singl Univerziteta Angele Merkel bit će ekranizovan, a u novom spotu kao specijalni gost pojavit će se Nezir Lupčević iz Travnika, učesnik Paraolimpijskih igara u Atini 2004. godine.

Pjesma "Vazduh" uskoro će premijerno biti emitovana na portalu Klix.ba.