Muzika
171

U Zenici promovisana knjiga o Indexima, najznačajnijem bh. pop rock bendu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Povodom 50. godišnjice od osnivanja najznačajnijeg bh. pop rock sastava Indexi večeras je u Općoj biblioteci u Zenici Zeničanin Josip Dujmović promovisao knjigu "Indexi - u inat godinama" u kojoj je objavio najzanimljivije anegdote o ovom sastavu.

Prvo izdanje knjige o Indexima Dujmović je objavio 2006. godine, a proteklih deset godina vrijedno je radio da bi sabrao nove detalje iz života najpoznatijeg i najznačajnijeg bh. pop rock sastava. Uz pomoć Indexovaca i njihovih saradnika njegovo drugo izdanje knjige obiluje puno većim obimom fotografija, priča, ali i anegdota sa putovanja, nastupa ili života članova Indexa.

"Koliko god bila važna grupa Indexi dosadno je gledati samo fotografije. U drugom izdanju imamo velike priče, ali i pričice kao i anegdote preko kojih Indexe vidimo kao ljude bliske nama, kao ljude uz koje i sa kojima smo rasli. Ova knjiga ima veliku vrijednost, a motiv da ove godine je izađe je pjesma 'Pružam ti ruke' koja je objavljena prije tačno 50 godina", kazao je Dujmović.

Pjesma "Pružam ti ruke" objavljena je 1966. godine i to je bila prva autentična bosanskohercegovačka rock pjesma koja je imala svjetske vrijednosti rok pjesme.

Knjiga "Indexi - u inat godinama" objavljena je kao prva knjiga u sklopu edicije u "Zoni muzike" u sklopu Opće biblioteke u Zenici, a ediciju će uređivati Zeničanin Haris Abdagić.

Današnjoj promociji knjige prisustvovali su i Sinan Alimanović, te Želimir Altarac Čičak koji su prokomentarisali Dujmovićevu knjigu o legendarnim sarajevskim Indexima.

"Da bi se mali ljudi razvijali potrebno je da mu se posvetimo svi maksimalno i objasnimo mu šta se dešavalo nekada. Muzika nije počela sa Sinanom Alimanovićem već možda sa Dejanom Zagorcem ili nekim prije. Treba ljude upoznati šta je nekada bilo u Bosni i Hercegovini. Problem je politika jer političari, odnosno paralitičari, smatraju umjetnost slabom karikom i gase je svakim danom", izjavio je Alimanović.

Želimir Altarac Čičak prisustvovao je večerašnjoj promociji knjige u Zenici, a iako nije imao priliku da njen sadržaj pročita, naglasio je da su Indexi bili uzor bendovima u BiH, ali i šire.

"Sa Indexima sam doslovno od prvog dana, sa Davorinom Popovićem sam bio prvi komšija. Indexi su bili pioniri sarajevske, bosanskohercegovačke i Titine Jugoslavije. Bili su uzor mnogim vremena, pa i svojim savremenicima, a ostali su uzor i do svojih zadnjih dana. Vrlo malo bendova na prostoru BiH i šire regije se moglo nositi sa Indexima. Legendarni Indexi neka žive pa barem u pisanim zapisima", izjavio je Čičak te dodao da će uskoro objaviti i svoj autorski sadržaj o muzičkoj sceni.

Večer u Općoj biblioteci u Zenici zvukovima gitare i stihovima pjesama Indexa uljepšao je Haris Abdagić, a prisutni su uživali u sjećanjima o legendarnim Indexima i večerašnjoj promociji koja je održana u sklopu Mjeseca knjige.