Omladinski hor Zenica
0

U subotu koncert sjećanja na prijatelja Safeta Isovića

Sarajevo-x.com
Alen Seferović i Milenko Karović (Foto: ZEDA)
Alen Seferović i Milenko Karović (Foto: ZEDA)
Zenička Gradska arena bit će domaćinom velikog koncerta "Sjećanje na prijatelja", kojeg u znak sjećanja na doajena sevdalinki Safeta Isovića organizira Omladinski hor Zenice.

Koncert će se održati u subotu, 20. novembra, sa početkom u 20 sati i na njemu će osim domaćina hora kao gosti nastupiti Hari Varešanović i Armin Šaković, te solisti Omladinskog hora Kanita Alić, Jasna Porčić, Ivan Jelić, Alen Seferović, Ajdin Huskić i Zanin Berbić, veliki narodni orkestar BHTV, bend "Pakt 5" i orkestar Armina Hodžića.

"Sa organizacijom smo počeli još u maju, uspjeli smo da iskoristimo vrijeme i nemamo većih problema. Na sceni će biti 90 učesnika plus folklor, koji će biti na posebnom stageu. Tu je i Narodni orkestar BHRT-a, koji će s nama izvesti dvije kompozicije, a kao gosti dva velika pjevača - Hari Mata Hari i Armin Šaković. Ipak, interesantnije će biti slušati soliste hora, koji su ovo shvatili kao veliki zadatak i koji će profesionalno odraditi svoj dio posla", kazao je maestro Milenko Karović, prvi čovjek Omladinskog hora Zenica.

"Legendarni Safet Isović bio je veliki prijatelj Omladinskog hora i sa umjetničke strane imali smo jednu veliku sponu sa njim, a on je znao doći privatno da posjeti djecu iz Omladinskog hora. Djeci se neizmjerno raduju ovom koncertu i sa velikom željom su radili na pripremi koncerta. Ovo je jedan simbolični koncert, kojim čuvamo sjećanje na našeg prijatelja i čovjeka koji je legenda sevda i narodne pjesme. Naš mladi solista Ivan Jelić imao je samo trinaest godina kada je sa Aldijanom Tuzlić pjevao legendarnu pjesmu 'Safete, Sajo Sarajlijo', a danas je on jedan veliki tenor, koji studira u Zagrebu, i koji će završiti ovaj koncert sa Jasnom Porčić sa tom pjesmom", dodao je Karović.

I u gledalištu će biti svečarska atmosfera, očekuje se prepuna Arena, sa mnogo prijatelja Omladinskog hora, a iz drugih gradova dolazi preko 20 autobusa s gostima. Sve je prilagođeno atmosferi koja nosi sevdalinku i bosanski oblik, tako da će se mnogi prisjetiti koncerta doajena sevdalinki Safeta Isovića od prije sedam godina, na kojem je ovog legendanog pjevača pratio zenički Omladinski hor. U zvaničnom programu bit će izvedeno 26 kompozicija.

Solista Omladinskog hora Alen Seferović kaže da mu je od svih nastupa sa horom ovaj projekat najteži, jer, kako je rekao, "nije sve u nastupu pred brojnom publikom, treba se kvalitetom odužiti legendi sevdaha i prijatelju".

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što mi je pružena prilika da učestvuje u ovom projektu, ja se nadam da će Arena biti ispunjena do posljednjeg mjesta i da će svi koji budu tu moći uživati u sevdahu. Nije ovo običan koncert, ovo je naša obeveza prema velikanu i vjerujem da ćemo se barem dijelom odužiti za podršku koju smo imali od legende narodne pjesme", istakao je Alen Seferović.

Koncert "Sjećanje na prijatelja" počinje u 20 sati u velikoj dvorani Gradske arene Zenica, a BHT će ga snimati sa osam kamera i nakon postprodukcije publikovati ga na DVD mediju.