Muzika
238

U sjećanje na EKV: Bivši članovi benda sviraju u Sarajevu, Mostaru i Tuzli

Klix.ba
Šestu godinu zaredom, Panta Rei zajedno sa tri bivša člana EKV organizira koncerte u znak sjećanja na Milana Mladenovića i bend Ekatarina Velika.

Koncerti će biti održani u sarajevskom klubu Cinemas Sloga 7. novembra s početkom u 21:30, u mostarskom OKC Abrašević 8. novembra s početkom u 21 sat, te u tuzlanskom Domu mladih 9. novembra s početkom u 20 sati.

"In Memoriam of EKV naš je način da lijepa sjećanja sačuvamo od zaborava. Koncertima ćemo obilježiti dvadesetu godišnjicu od prerane Milanove smrti i to koncertima sa bivšim članovima EKV-a", navode organizatori i dodaju kako je bend EKV definitivno obilježio osamdesete godine - bili su jedan od najutjecajnijih i najpopularnijih bendova bivše države, a danas se njihova muzika s pravom smatra obaveznom lektirom.

Bend koji oživljava Ekatarinu Veliku nastao je 2006. godine. Osnovan je kao fuzija muzičara, članova originalne postave EKV-a sa grupom ljudi koji su više od dvije decenije na muzičkoj sceni Beograda. Zajednička im je ljubav prema muzici, umjetnosti i poštovanje prema jednom od najvećih rock&roll bendova sa ovih prostora.

Članovi benda su Marko Milivojević, bubnjar sa najdužim stažem u EKV-u, koji je u bend došao 1991. i svirao na albumima "Dum dum" i "Neko nas posmatra", kao i na live albumu "Kao u snu", Dragiša Uskoković, koji je svirao na albumima "Neko nas posmatra" i "Kao u snu", te na velikom broju živih svirki u to vrijeme, Tanja Jovičević, vokal, vođa i pjevačica kultnog benda "Oktobar 1864.", koja je pjevala na većini albuma EKV-a, te sarađivala sa skoro svim značajnim jazz muzičarima sa ovih prostora, Nemanja Dašić, vokal i gitara, Dejan Tomović na klavijaturama, koji je svojevremeno svirao u beogradskom bendu Vampiri, te Teodor Jani, na gitari, "ekscentrični Grk" zaslužan za novi EKV-ov zvuk na albumu "Ljubav", a koji je ujedno i producirao albume "Ljubav", "Samo par godina za nas" i "Dum dum". Najpoznatija uloga gitariste mu je u pjesmi "7 dana", gdje je na kraju pjesme odsvirao sjajan solo.

"Motiv nam je da damo doprinos u očuvanju sjećanja na VD-a, Milana, Bojana, Margitu i da iako svjesni njihove potpune nezamjenljivosti, pružimo mogućnost mladim naraštajima koji nisu mogli EKV čuti uživo, da dio tog duha osjete na koncertu. Mi koncerte, upotpunjene i video artom, doživljavamo kao našu privilegiju da sa gostima na bini i publikom podijelimo fascinaciju svim tim genijalnim ljudima i njihovim idejama", kažu članovi benda.