Komentari (39)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Amira skoro da i ne pjeva sevdalinke. Mozda ima jednu ili dvije sevdalinke u repertoaru uglavnom pjeva makedonske i srpske pjesme. A kvazi novinari i kvazi strucnjaci samo ponavljaju jednu te istu glupost a to je da Amira pjeva sevdalinke. Glupost kakva se samo u ovoj zemlji moze godinama ponavljati.
Ako ti vidis sevdah kao jedan od problema ove drzave i njenog identiteta onda ne znam u sta gledas pored svih vijesti na ovom sajtu?... Ako me pitas da li zaostajemo za ostatkom svijeta, ne da cu ti dati potvrdan odgovor nego cu i dodati da stvarno mozemo biti najveci sljam... Ali nemoj bezveze da lupas gluposti i pricas protiv interpretatorke kojoj treba skinuti kapu za njen glas, talenat, kao i kompletnu njenu licnost... Ili ti je uzaludno ovo govoriti jer vidim da na silu zelis da udjes u tu eUropu...
Amira je katastrofalna i kao osoba, a jos gora kao pjevac. Gura je novac, eto sta! Novinari to napuhaju, kakav sevdah, to je skrnavljenje i gazenje po mrtvim izvodjacim, Safetu, Nadi, Zaimu, Himzi...Amira pjeva vlaske, makedonske i srbijanske \"pesme\"!
Mozda govorite engl. jezik kao Tarzan, pa jedini način da budete muzikalni je taj da \" iznosite svoj sud o nekom domacem izvodjacu\" i mislite da ste informirani???? Smijesnooooooo:)))))
Pa kada ne slusate sevdalinku, narodnu bosansku pjesmu, sto se zamarate da komentirate. Nije mi jasno, kako nemate pametnijeg posla nego dolaziti na net kako bi neko svoje totalno bezvezno misljenje iznosili.
Cherkez, mi ti se divimo!
Suvišno je komentarisati Amiru, njeno pjevanje ravno je svakom drugom bosancu. Pa na dernecima trebe bolje pjevaju. one studijske stvari lijepo zvuče, ali sad mi je jasno da je to samo studisjki snimak. Amira kidaj s estrade i s malih ekrana !!!!
Prosla su vremena sevdalinke davno, to je pjesma za arhive. Kao neka narodnja nosnja od prije 70 godina i vise. Ova finta, pojavila se nova zvjezda sevdalinke, reklamira se na svakom cosku, ljudima se mozak ispira i pare uzimaju. Jos ce za 3 godine ic ono, Himzo, Safet, Behka i Ljuca, i OVA. Majstori smo u laznjacima, posebno kad su vezani za proslost.
kakav interpretator sevdalinke,kad samo pjeva i forsira makedonsku i vranjansku muziku.Rahat se može predstavljati kao interpretatorka ove muzike, a sevdah pjeva tek usputno. Na žalost !
Samo za vasu informaciju, Amira je rodjena sarajka, pjevala je od osnovne skole i generacija je 1972. ili 73. Ovo sve znam pouzdano jer smo isle zajedno u razredu O.S. Ivan Goran Kovacic u Hrasnom. Cura je uvijek lijepo pjevala. Ovi pojedini komentari samo potvrdjuju da u Bosni ako si visi za glavu od prosijeka odmah ti je rezu, sto fino rece Mesa jednom.
Nemoj tu lupetati svega ti! Ja sam odrastao sa sevdalinkom, i svak ko ima mozga zna da je sevdalinka bosanska gradska pjesma, kao sto je izvorna pjesma seoska. Tebi bi preporucio da se prselis na turbofolkeraski forum, jer nemas se ovdje sta dokazivati. Te pjevace koje si naveo su ustvari legende sevdaha, a i u ona doba sevdalinkom se polagala audicija da bi se postao pjevac. Bosna za razliku od susjednih zemalja ima cim da se ponosi, jer sevdah je bio i ostao u dusama svih Bosanaca i Hercegovaca, tako se tu nema sta polemisati i pokusavati prisvajati. Poslusaj prave sevdalinke, pa ti sam tekst govori ljepotama zemlje koju ta pjesma sadrzi. Sevdalinka je nase blago, koje ce zivjeti i nadzivjeti mnoge, jer tu je ljepota Bosne opjevana od Une do Drine, od Save do mora, pa cak i Sandzaka koji je bio dio Bosne. Bosno moja divna mila, lijepa gizdava, u tebi je Sarajevo, uzdah sevdaha!!
Posto si ti toliko “upucen” pa si se kao i ova djeca gore “uputio” na Wikipediju, odmah da ti kazem, ohani malo I okani se corava posla! Ove dublje I ozbiljnije diskusije ostavi onima koji o tome nesto znaju. A tvoje znanje i “antinacionalizam” se vidi kroz tvoju idiotsku konstataciju da se “sevdah veze za Bosnu, muslimanski narod, jer i sam naziv sevda-linka sadzri rijec \"sevda\", \"crna zuc\" od arapske rijeci…” Prije svega, sevdah se ne veze iskljucivo samo za muslimanski narod a ni samo za Bosnu I Hercegovinu I to bi da si malo zreliji trebao znati: Nedzad Salkovic, Nedeljko Bilkic, Zaim Imamovic, Slobodan Lalic, Safet Isovic, Zehra Deovic, Nada Mamula, Snjezana Komar ,itd. A ako vec infantilno povezuje muslimane i araspki svijet, onda bi trebao da znas da arapi nisu samo muslimani i da arapski jezik pricaju I krscani I jevreji, ovisno o svom geografskom polozaju. Dijete drzi se kompjutera, no ostavi se ovakvih stvari, imas dovoljno besplatnih igrica!!!!
Za ne upucene, sevdalinka je bosanska gradska pjesma. Koja se pjevala iskljucivo na prelima, tefericima tj. gradskim mahalama, itd. Postoje slicne pjesme sirom ex-yu, ali sevdalinka odudara od tih pjesama, jer ima duzu tradiciju. Amira izvodi sevdalinke, ali i pjesme iz drugih zemalja, kao sto je vecinom makedonske narodne pjesme, koje nisu sevdalinke, uvrstila na svoj novi album \"Amulette\". Gdje god pogledate, preko enciklopedija, itd. - sevdah se veze za Bosnu, muslimanski narod, jer i sam naziv sevda-linka sadzri rijec \"sevda\", \"crna zuc\" od arapske rijeci, najvise je to potencirao rahmetli Omer Pobric. Vazna je pjesma, manite se nacionalizma - \"sevdalinko od srca ti hvala, za sve lijepo sto si opjevala, o ljudima, o ljepoti Bosne, o sevdahu, mladosti zanosne\"
Osim toga, sevdah \'ne raste\' samo u okviru BiH. Sevdah nema fiksne specifikacije po kojima se odredjuje. To je osjecaj, stanje, senzibilitet i kao takav moze se prepoznati u pjesmama i van BiH. Ljudi, odlozite malo svoje komplekse, slusajte i uzivajte. I ne znam ko ono maloprije napisa \'\'u 40-oj pocela pjevati\'\' ?!?!? Ja koliko znam joj su 33 godine...Ali nazalost za komplekse matematika ne vazi...
Hejte, vrli kriticari Amire, recite mi ko je to po vasem danas sponema vrijedan interpretator-ka sevdalinki ? Citam kako .erete, ali niko ne kaze ko je to bolji i vrijedniji. Pricate \'ima sigurno boljih, ko nju gura\' recite ko je bolji cisto me interesuje.... Da li je interpretatorima sevdalinki zabranjeno pjevati druge pjesme ? Ako pjevaju srbijanske ili makedonske da li to znaci da se ne smiju nazvati interpretatorima sevdalinke ?
Zao mi je sto je Amira nastupala u Coloseumu, niije to mjesto za koncertne izvedbe, narocite izvedbe pjesama kao sto su sevedalinke, starogradske i slicne pjesme. Amira ima divan glas, ima svoj nacin i stil interpretacije i to je njoj, kao umjetnici, dozvoljeno. Na nama je da biramo sta zelimo da slusamo a i iako smo spremni poslusati Amiru, to i trebamo uraditi otvorenog i uma i uha, A to mozemo li ocijeniti da li je ona kvalitetna ili ne...da, ako imamo nekog nazovi tehnickog znanja. Mozemo samo tumaciti emociju koju njena izvedba u nama izaziva. A za one koje zele upoznati Amirinu muziku bolje, neka posjete njen naredni solisticki koncert ali u prostorima koji nisu Coloseum (njeni koncerti u BKCu su bili ivrijedni posjeta).
Pored svih ljudi (ne na ovom portalu i medju ovim komentarima vec opcenito) koji ce bez razmisljanja potvrditi da Amira ima predivan glas i nacin interpretacije ti si se nasla pametna da tvrdis suprotno... Idi slusaj Rihannu, ona je uzivo odlicna!