Bosanski kulturni centar
422

U Sarajevu održan koncert za violu i klavir: Ana-Maria Pilj i Lejla Tucaković

N. V.
U Bosanskom kulturnom centru Sarajevo (BKC) večeras je s početkom u 19:30 sati održan koncert za violu i klavir, nastupile su Ana-Maria Pilj i Lejla Tucaković.

Ana-Maria Pilj je mlada violinistkinja koja svoje muzičko obrazovanje započela u Sarajevu gdje je i završila osnovno, srednjoškolsko i visoko obrazovanje.

Ana-Maria Pilj (Foto: D. S./Klix.ba)
Ana-Maria Pilj (Foto: D. S./Klix.ba)

Ćlanica je orkestra Sarajevske filharmonije, ansambla "Etnoakademik" i Kamernog mješovitog hora "LOLA". Od 2019. godine je članica gudačkog kvarteta "Ridere". Profesorica je viole, kamerne muzike i korepeticije u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo.

Lejla Tucaković je pijanistkinja koja je osnovnu i srednju muzičku školu završila u Sarajevu. Zvanje Bachelor muzičkih umjetnosti - klavir stekla je 2017. godine u klasi prof. Dragana Opančića na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, a master studije nastavlja na Konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu.

Lejla Tucaković (Foto: D. S./Klix.ba)
Lejla Tucaković (Foto: D. S./Klix.ba)

Usavršavala se na majstorskim radionicama kod: Ruben Dalibaltayan, Boris Kraljević, Rita Kinka, Christopher Taylor, Jokut Mihailović, Aleksandra Romanić i dr.

Višegodišnja je članica Kamernog mješovitog hora "Lola", a od februara 2019. godine zaposlena je u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo kao profesor klavira.

Publika je imala priliku da čuje djela koja su komponovala četvorica svjetskih virtuoza:

Hans Sitt, violinista, violista i kompozitor koji je za života smatran jednim od najistaknutijih učitelja violine. Većina orkestara i konzervatorijuma u Evropi i Sjevernoj Americi u njegovo vrijeme je u svom sastavu imala muzičare i profesore koji su bili njegovi učenici.

Koncert za violu i klavir (Foto: D. S./Klix.ba)
Koncert za violu i klavir (Foto: D. S./Klix.ba)

Sergei Rachmaninoff, kompozitor koji je prema riječima muzičkih kritičara bio posljednja velika figura tradicionalnog ruskog romantizma, dirigent i vodeći klavirski virtuoz svog vremena. Posebno je poznat po klavirskim koncertima i komadu za klavir i orkestar pod naslovom Rapsodija na temu Paganinija (1934).

Mihail Glinka, prvi ruski kompozitor koji je stekao međunarodno priznanje i često se smatra osnivačem škole ruske klasične muzike.

Gabriel Fauré, francuski kompozitor čija je istančana i sofisticirana muzika uticala na tok moderne francuske muzike.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ulaznice su bile besplatne, a publika je s obzirom na epidemiološku situaciju morala poštovati mjere koje su na snazi.