Muzika
0

U Sarajevu održan koncert "Simfonija bratstva"

FENA
U olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu, u organizaciji Radio televizije Republike Turske (TRT) I u saradnji sa BHRT-om, sinoć je održan koncert "Simfonija bratstva“.

Cilj koncerta, koji je nakon Skoplja održan u Sarajevu, bio je promocija kulturne saradnje zemalja regiona, kao i promocija dobrosusjedskih odnosa.

Koncert je održan na stotu godišnjicu Balkanskih ratova, a u cilju promocije očuvanja mira.

Dvanaest izvođača iz balkanskih zemalja, u pratnji simfonijskog orkestra Sarajevske filharmonije, izveli su nekoliko kompozicija iz vlastitog repertoara.

Poznata imena regionalne estradne scene oduševila su brojnu publiku, koja je svakog umjetnika pozdravila ovacijama.

Među izvođačima našla su se poznata imena poput Sezen Aksu, koja je poznata i kao diva turske muzike, rođena 1954. godine u Izmiru, a većinu pjesama poznatih diljem Turske, komponovala je sama.

Pored Sezen Aksu, na koncertu su nastupio i poznati grčki umjetnik George Dalaras, koji je ujedno i UN-ov ambasador dobre volje, a sa Aksu je otpjevao i duet.

Željko Joksimović, koji je više puta predstavljao Srbiju na Eurosongu, izazvao je oduševljenje kod publike, kao i jedna od najpoznatijih kosovskih pjevačica Rona Nishliu, koja je takođe predstavljala Kosovo na Eurosongu.

Bosnu i Hercegovinu na koncertu predstavio je Halid Bešlić, koji je u najavi TRT-a predstavljen kao "živa legenda" balkanske muzičke scene.

Pored njih, na koncertu su nastupili i Yildiz Ibrahimova iz Bugarske, Vlad Mirita iz Rumunije, Saimir Braho iz Albanije, Elena Petrevska iz Makedonije, Nina Žižić iz Crne Gore, Zseda iz Mađarske, Tonči Huljić i Madre Badessa iz Hrvatske.

Koncertu su prisustvovali generalni direktor TRT-a Ibrahim Šahin, generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević, ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, te brojne druge zvanice.

Po završetku koncerta, publici su se obratili Muhamed Bakarević i Ibrahim Šahin.

"Želim se zahvaliti TRT-u na ovom divnom koncertu koji nam je priredio. Takođe, želim im se zahvaliti što su nas podsjetili da mi savršeno razumijemo jedni druge. Naš zajednički jezik je muzika, samo nas na to treba podsjetiti“, rekao je Bakarević.

Šahin je podsjetio da je koncert organizovan na 100. godišnjicu Balkanskih ratova, a u svrhu promovisanja mira.

„Koncert je zaista bio prelijep. Zahvaljujem se svim učesnicima, svim ljudima sa TRT-a koji su prešli toliki put da bi napravili ovakav događaj. Želim se zahvaliti i svima onima koji daju sve od sebe da se zaustavi rat i širi mir“, rekao je Šahin, te izrazio nadu da će ovaj projekat ujediniti balkanske zemlje.

Koncert je trajao više od dva sata, a pored TRT-a, uživo su ga prenosili javni emiteri balkanskih zemalja.

Po završetku, ambasador Yildiz podijelio je cvijeće učesnicima.