Spektakl u najavi
25

U prodaji karte za finale Red Bull RapLike, publiku će zabavljati i velikani regionalne rap scene

D. B.
Ovogodišnje finale freestyle rap takmičenja Red Bull RapLika održat će se 15. novembra u klubu Cinemas Sloga u Sarajevu, a ulaznice za ovaj nestrpljivo očekivani i uvijek sjajno posjećeni događaj puštene su u prodaju.

RapLika donosi nastup osam najboljih freestyle repera iz BiH i regije, koji će se boriti prestižnu titulu. Ko će biti pobjednik, odlučit će sudijski tim koji čine legendarni bh. reper Frenkie te njegove kolege Sajfer i Smoke Mardeljano. Iako su ovog puta u posebnim ulogama, to ne znači da oni neće uzeti mikrofon i tako nastaviti tradiciju nastupa članova žirija pred publikom. Ovaj poznati trojac će bez sumnje dovesti atmosferu do usijanja.

Voditelji programa će biti dobro poznati Helem Nejse dvojac Gaga i Stihi. Oni iza sebe imaju tri studijska albuma, jedan EP i više od 30 spotova, a kao vjetar u leđa na početku svoje karijere često ističu upravo svoj nastup i pobjedu na Red Bull Raplici prije više od 10 godina. Nastupali su na brojnim festivalima u regiji i Evropi, u Sarajevu su imali desetine koncerata, a 2022. godine su u Narodnom pozorištu održali spektakularan koncert sa Sarajevskom filharmonijom u sklopu Red Bull Syphonica. Mnogi stihovi njihovih pjesama su postali dio urbanog slenga u BiH, a njihovo autorsko djelo je i i megapopularni animirani serijal "Bruca Braca Bruda Brada”. Momci itekako imaju voditeljskog iskustva, a u septembru su vodili i program Red Bull Cliff Divinga u Mostaru.

Ulogu DJ-a tokom battleova u finalu Red Bull RapLike imat će slavni DJ Soul. Karijeru je počeo 1989. godine i postao jedno od najdugotrajnijih imena DJ scene u BiH i na Balkanu. Nastupao je širom svijeta, jedan je od osnivača i voditelja prve hip hop radijske emisije "Fm Jam", kao i tima Fm Jam Crew koji je predstavljao polaznu tačku za regionalne hip hop zvijezde. DJ Soul je pionir u brojnim oblicima klupske muzike te je i dalje aktivan kao DJ i producent. Može li veće ime biti zaduženo za muzičke podloge i beatove tokom finala? Suvišno pitanje.

Za "zagrijavanje" atmosfere i afterparty zadužena je Forora, već dobro poznato ime na domaćoj DJ sceni gdje se se ističe energičnim rap i RnB nastupima. U proteklih godinu dana je privukla veliku pažnju na društvenoj mreži TikTok svojim mashupima stranih i domaćih hitova, čime se predstavila široj publici. Odnedavno svoju karijeru širi i izvan granica BiH, nastupila je na velikom Balkan Wave Festivalu na Zrću, legendarnom RNB Confusionu u Zagrebu te mnogobrojnim klubovima u Austriji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji, a i druge zemlje su već upisane u njen raspored. Fororin nastup definitivno ne treba propustiti.

Kako do karte? Jednostavno. Puštene u prodaju putem servisa kupikartu.ba, a mogu se kupiti i u caffe baru Opera u Sarajevu. Finale takmičenja Red Bull RapLika održat će se 15. novembra u sarajevskom klubu Cinemas Sloga s početkom u 20 sati, nakon čega slijedi nezaboravan afterparty.