Sarajevske večeri muzike
32

U čast 100. godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo održan koncert "Gala opera"

N. O.
Koncert "Gala opera" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Koncert "Gala opera" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru 27. Sarajevskih večeri muzike održan koncert "Gala opera", a u čast 100. godišnjice osnivanja jedne od najznačajnijih kulturnih institucija glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili organizatori, završnica 27. Sarajevskih večeri muzike rezervirana je za obilježavanje jednog od najznačajnijih jubileja u kontekstima kulturnog i muzičkog života Sarajeva i BiH.

Na "Gala operi" su se predstavili afirmirani bosanskohercegovački umjetnici Adema Pljevljak-Krehić, Katarina Kikić, Amir Saračević, Marko Kalajanović, Denis Isaković, Ivan Šarić, Leonardo Šarić i ekskluzivni gosti Ivana Lazar, Mikheil Sheshaberidze i Željko Lučić.

Ova manifestacija predstavlja posvetu Festivala značajnom jubileju kojim se odaje prizananje hramu umjetnosti i kulture Sarajeva, ali i BiH.

Program je osmišiljen kao promenada kroz stvaralačke opuse najznačajnijih italijanskih opernih kompozitora poput G. Verdija, G. Puccinija, G. Rossinija, G. Donizettija, R. Leoncavalla, u čijoj realizaciji će učestvovati Hor Opere NPS, Sarajevska filharmonija te eminentni dirigenti – maestro Ivo Lipanović i Dario Vučić.