Premijera 6. aprila
8

Tragična ljubavna priča Boška i Admire u pjesmi i spotu Zabranjenog pušenja

Piše: T. Sekulić
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tragična ljubavna priča Admire Ismić i Boška Brkića bit će zauvijek ovjekovječena u pjesmi "Boško i Admira" grupe "Zabranjeno pušenje". Za pjesmu je snimljen i spot koji će premijerno biti predstavljen 6. aprila, na Dan grada Sarajeva.

Pjesma govori o istinitoj i tragičnoj ljubavi dvoje Sarajlija, Bošnjakinji i Srbinu, koji su rođeni iste godine, o njihovoj bezgraničnoj ljubavi otkako su se upoznali u srednjoj školi i o tome kako ih različitosti, ljudska zloba, rat pa čak ni smrt nisu uspjeli rastaviti.

Dok su zajedno pokušavali napustiti opkoljeni grad, sarajevski Romeo i Julija, su ubijeni 18. maja 1993. godine na Vrbanja mostu. Snajperski metak pogodio je Boška koji je izdahnuo na mjestu događaja. Drugi metak je pogodio Admiru. Smrtno ranjena dopuzala je do svog mrtvog dečka, zagrlila ga i izdahnula.

"Spot je sniman na više lokacija u Sarajevu, a režira ga Žare Batinović, poznati hrvatski reditelj koji je radio mnoge spotove i osvajao nagrade, a režirao je i za Gibonnija, radio spot 'Teške boje' za Majke te posljednje Bajagine spotove. Pokušali smo da dobijemo dojam ratnog Sarajeva, što nije baš bilo lako, s obzirom da je grad danas gotovo u potpunosti obnovoljen. Ipak, uspjeli smo uraditi spot i vjerujemo da će biti vrhunski", kazao je menadžer Zabranjenog pušenja Dario Vitez.

On je istakao da Admiru u spotu glumi Ajla Hamzić, a Boška igra Junuz Elkaz.

"Pomalo tamni priča o Bošku i Admiri, stoga smo odlučili snimiti pjesmu. Ona je ujedno i neka nada za našu zemlju da u toj priči nađemo izlaz. Sama ideja je simbolična i metaforična, a govori o tome da je ljubav uistinu ispred svega. Snimanje spota je bilo nevjerovatno iskustvo jer prvi put imamo iznimnog reditelja koji je i sam duboko ušao u tu priču i mjesecima radio na spotu, sa željom da pronikne u svaki detalj. Stoga vjerujemo da će spot biti vrhunski i da će energija i ljubav biti jako primijetni", kazao je frontmen benda Sejo Sexon za Klix.ba.

Istakao je da ih važnost i veličina priče o Romeu i Juliji iz Sarajeva obavezuju da spot bude dostojan njihove priče.

"Pjesma i spot su urađeni uz odobrenje Boškovih i Admirinih roditelja. Kada sam se sreo sa njima imao sam veliku tremu, ali oni su, zaista, odmah pristali i dali svoju podršku. Ja sam sve ovo iz srca radio i vjerujem da će dirnuti Sarajlije, ali i mnoge ljude u BiH i nadam se da se neće završiti na tim granicama, jer ovo je svjetska priča", istakao je Sexon.

Slavni reditelj Batinović, koji trenutno živi u Beogradu, u razgovoru za Klix.ba priznao je da je cijeli tim bio vođen pozitivnim duhom i da je, odmah nakon što je dobio poziv da režira spot, pristao na to.

"Isprva sam bio malo zbunjen, jer svi mi znamo kakav je stil Zabranjenog pušenja, a ovakvo nešto - uistinu teška i istinita priča nije baš u njihovom stilu. No, kada sam vidio tekst pristao sam da režiram spot i preuzmem tu veliku odgovornost. Nadam se da će spot biti dobar i da će dotaći ljude. Snimili smo dobar materijal i imali smo dvoje odličnih glumaca", istakao je Batinović.

Pjesma "Boško i Admira" je ujedno i najavni singl novog albuma proslavljene grupe "Zabranjeno pušenje" koji će biti objavljen u septembru ove godine.