Etno tradicija i običaji
60

Tradicionalni Božićni koncert u Sarajevu: Renomirani horovi obilježili jubilej u NPS-u

E. Sk.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Jubilarni, deseti Božićni koncert u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” iz Sarajeva, održan je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Brojna publika još jednom je imala priliku uživati u koncertu čiji je koncept kombinacija duhovnog i svjetovnog, etno tradicije i običaja.

Čast da ovaj svečani koncert otvore imao je renomirani hor Srpskog pjevačkog društva “Vila” iz Prijedora, Mokranjčevim Božićnim troparom “Roždestvo tvoje”. Imala je publika priliku večeras čuti i kompozicije “Marijo slavna”, nepoznatog autora, “Božić, Božić” i “Anđeli pjevaju”, nepoznatih autora, a u aranžmanima Dušana Pokrajčića, “Bogorodice djevo”, Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova te “Tijelo Hristovo”, Miodraga Govedarice.

Prikazom srpskih igara iz Sarajevskog polja, “Prosvjetin” ovaj jubilej obilježio je i Akademski kulturni centar “Seljo” iz Sarajeva, koji je prošle godine proslavio 70 godina postojanja.

Na sceni Narodnog pozorišta, između ostalog, večeras je izvedeno i nekoliko dueta iz najpopularnijeg božićnog baleta “Krcko Oraščić”, Petra Iljiča Čajkovskog. Pod dirigentskom palicom Josipa Katavića koncert je zatvorio sarajevski Mješoviti kamerni hor “Lola”. Oni su se predstavili kompozicijama iz Ukrajine, Rusije, Gruzije, Bugarske i Makedonije, a u jednoj numeri nastupila je i balerina sarajevskog Baleta Jovana Milosavljević.

Predsjednik Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta” Sarajevo i umjetnički kreator koncerta Dejan Garić, kazao je da je u proteklih devet godina na božićnim koncertima nastupilo devet renomiranih horova iz Bosne i Hercegovine, 14 grupa i amsambala, te više od 40 solista.