Propao nastup
25

Tito je Bijelo dugme otjerao sa bine: Razočarenje u grupu za koju se pričalo da je državni projekt

I. S.
Foto: Pixsell/Davor Puklavec
Foto: Pixsell/Davor Puklavec
Bijelo dugme na ovim prostorima uživa kultni status te je i danas mnogi slušaju, uključujući mlađe generacije. Za ovu grupu se pričalo da je državni projekt, a Tito je njene članove jednom prilikom otjerao sa bine.

Naime, postojali su tračevi o tome da je Uprava državne bezbjednosti (UDBA) osnovala Bijelo dugme. Cilj komunističkog vrha je navodno bio taj da kroz Bijelo dugme kontroliše omladinu. Goran Bregović se u jednom od ranijih intervjua osvrnuo na ovu tvrdnju.

"A to da je Bijelo dugme bilo državni projekt? Sjećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki Titovi unuci su pjevali 'Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac' pa su doveli taj bend što pjeva tu pesmu jer su shvatili da drug Tito želi da čuje baš to", započeo je.

Dodao je kako je Tito tokom gotovo odmah nakon početka njihove svirke začepio uši.

"Skinuli su nas sa bine poslije nekih osam sekundi, tako da sam najviše 10 sekundi svirao kao državni projekt", rekao je za Nedeljnik.

O ovom događaju je govorila i Tereza Kesovija. Naime, ona tvrdi da Bijelo dugme nije bilo otjerano nego da je Tito bio taj koji je izašao iz prostorije.