Muzika
0

VIDEO INTERVJU / "Svi na pod!" - nova lica na alternativnoj muzičkoj sceni

Tekst i video: Jasenko Korjenić
Regionalna alternativna muzička scena dobila je nove članove, a oni se zovu "Svi na pod!". To je jedinstveni muzički kolektiv koji dolazi iz Beograda, a intenzivno nastupaju širom regiona i pripremaju svoj prvi album koji bi prema planovima trebao biti završen ove jeseni.

U Beogradu se u posljednje vrijeme mnogo priča o novom srbijanskom pop zvuku, a smatra se da su "Svi na pod!" pioniri tog novog srbijanskog pop zvuka. U biti oni jesu pop-bend, ali vuku mnogo toga iz muzičkih pravaca kao što su new wave, reagge, a, kako kažu, ubacuju u sve to mnogo elektronike. Ovaj izrazito aktuelan bend održao je koncert u aprilu ove godine u prepunom Domu omladine u Beogradu, za kojeg su kritičari i publika rekli da je jedan od najznačajnijih događaja na domaćoj regionalnoj muzičkoj sceni. Od tog trenutka "Svi na pod!" su doživjeli veliki napredak u svojoj muzičkoj karijeri.

Pažnju najšire javnosti "Svi na pod!" su privukli upravo kao prvoplasirani na "Jelen Top 10" listi, dok su u godišnjem izboru Studija B proglašeni za najbolji bend na srbijanskoj muzičkoj sceni u 2009. godini. Bend je tokom 2010. godine proveo nekoliko nedjelja pri samom vrhu liste singlova Radija B92 sa novom pjesmom "Bez plana", koja je ujedno i po drugi put donijela bendu prvo mjesto popularne emisije "Jelen Top 10" u kojoj su "Svi na pod!" vodeći bend po broju nedjelja provedenih na listi.

Intenzivnim korištenjem svih prednosti elektronske muzike, "Svi na pod!" postižu svjež indi-pop zvuk sa elementima trip-hopa i daba, a punokrvni svirački bend sastavljen od šest potvrđenih muzičara na sceni predvodi popularna pjevačica Bojana Vunturišević.

Sarajevska publika imala je priliku slušati uživo bend "Svi na pod!" za vrijeme sarajevskog Filmskog festivala u City Pubu, a osim nastupa u Sarajevu, predstavili su se i zaljubljenicima moderne muzike u Banjoj Luci.

Kako stvari stoje, to neće biti prvi posljednji nastupi srbijanskih harizmatičnih muzičara u Bosni i Hercegovini, i slobodno možemo očekivati njihove nove nastupe i predstavljanje njihovog prvog albuma koji izlazi kao što je najavljeno ove jeseni. Na albumu će se naći i neke od najzanimljivijih pjesama kao što su "Iza nas", "Ušće", "Afrikanac iz Beograda", "Zlato" i vjerovatno najpopularnija numera benda "Boogie Woogie".

U videoprilogu pogledajte kraći intervju sa članovima benda "Svi na pod!"