Muzika
0

Švedska favorit na ovogodišnjem Eurosongu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švedska je favorit na ovogodišnjem Eurosongu, sudeći po rezultatima BBC-jevog glasanja fanova Eurosonga.

Charlotte Perrelli, pobjednica Eurosonga 1999. godine, je, sudeći po ovom glasanju, ubjedljivi pobjednik sa pjesmom “Hero”, a nalazi se ispred Ukrajine, Švicarske i domaćina, Srbije.

Po jedan fan Eurosonga iz svake evropske zemlje je mogao izabrati, ususret večerašnjem polufinalu u Beogradu, svojih deset najboljih pjesama.

Glasanje je bilo u stilu evrovizijskog, gdje je jedan bod odgovarao desetom mjestu, a 12 bodova omiljenoj pjesmi glasača.

Glasovi su odlučivali između o pozicijama u rangu između prve i 43. Crna Gora je zauzela posljednje mjesto sa samo dva osvojena boda.

Švedska zvijezda je sa 62 boda osvojila najveći broj glasova različitih fanova širom Evrope i tako se našla ispred ukrajinske pjevačice Ani Lorak.

Perelli, koja je 1999. godine osvojila Eurosong kao Charlotte Nilsson, će, ukoliko pobjedi, osigurati Švedskoj petu pobjedu po redu. Ona bi tako postala prva žena koja je dvaput pobijedila na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope.

Irski pjevač Johnny Logan je jedini pjevač koji je dvaput osvojio pobjedu u toku pedesettrogodišnjeg takmičenja, i to 1980. i 1987. godine.

Osim prošlogodišnjeg pobjednika, Srbije, i najvećih finansijera događaja, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Španije, ostale zemlje će se morati takmiliti za mjesto u finalima.

Predstavnici devetnaest zemalja će učestvovati u polufinalima, u utorak i u četvrtak. Glasovi javnosti će odlučiti kojih devet izvođača, iz obje grupe pojedinačno, će uzeti učešće u finalnoj večeri, u subotu u Beogradu.

Žiri će odlučiti o još jednom kandidatu iz obje grupe pojedinačno koji će ući u veliko finale.

Najveća promjena od 2004. godine je u načinu na koji su raspoređeni učesnici Eurosonga.

Polufinalisti su podijeljeni u dvije grupe na način da se smanji utjecaj “komšijskog” glasanja.

Tako su tradicionalni saveznici, Grčka i Kipar, razdvojeni, kao i zemlje bivše Jugoslavije, Baltika i Skandinavije. Velika Britanija neće biti u mogućnosti glasati za Irsku.