Prenijeli vijest o smrti
71

Strani mediji o Balaševiću: I nakon rata je ostao omiljen u svim državama bivše Jugoslavije

V. K.
Natpisi iz medija u svijetu (Foto:Screenshot)
Natpisi iz medija u svijetu (Foto:Screenshot)
Vijest o smrti Đorđa Balaševića odjeknula je regijom, međutim o kakvoj muzičkoj i ljudskoj veličini je riječ dovoljno govori i činjenica da su vijest prenijeli i brojni svjetski mediji.

Prva novinska agencija koja je prenijela vijest da je Đorđe Balašević danas preminuo jeste Associated Press. Vijest je prenio i Washington Post.

U objavi ugledne novinske agencije iz New Yorka stoji kako je Đorđe Balašević pjevač iz Srbije koji je i nakon rata na području Jugoslavije ostao veoma popularan u svim zemljama.

"Balašević je prije tri dana primljen u bolnicu zbog upale pluća koja je uslijedila kao komplikacija zbog koronavirusa", napisali su iz AP-a.

Nekoliko rečenica Associated Press posvetio je početku Balaševićeve karijere, a dio koji je najviše dojmio američku novinsku agenciju jeste period devedesetih i stavovi kojih se Balašević držao uprkos brojnim pritiscima.

"Kada se Jugoslavija raspala u ratu devedesetih godina, Balašević se otvoreno usprotivio nacionalizmu koji je podstakao sukobe. Zbog njegovih stavova, glavni mediji u Srbiji klonili su se Balaševića tokom ratne ere. Nakon rata, Balašević je ostao omiljen u etnički podijeljenom balkanskom regionu, puneći koncertne dvorane u svim zemljama nastalim iz šest bivših jugoslovenskih republika", navode iz Associated Pressa.

Također, osvrnuli su se i na natpise medija iz regiona.

"Mediji u Hrvatskoj i Bosni odmah su prenijeli vijest o Balaševićevoj smrti. Bosanski novinski portal Klix opisao je Balaševića kao legendarnog izvođača čije su pjesme mogle potaknuti najdublje emocije u publici", piše AP.