Procijenjena na 500.000 funti
0

Spaljena Hendrixova gitara na aukciji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Fender Stratocaster, 43 godine stara gitara Jimija Hendrixa, koju je legendarni muzičar zapalio 1967. godine tokom nastupa u londonskoj Finsbury Astoriji, naći će se na aukciji londonske kuće Fame Bureau, zajedno s drugim memorabilijama iz svijeta muzike.

Gitara, koju je Jimi Hendrix polio je benzinom za upaljače i zapalio tokom londonskog nastupa u okviru oproštajne turneje američke pop grupe "Walker Brothers" 31. marta 1967. godine, na kraju je s manjim oštećenjima završila u garaži roditelja Tonyja Garlanda, Hendrixovog suradnika za odnose s javnošću. Tek ju je prošle godine ponovo pronašao Garlandov nećak.

Hendrix je nakon ovog uzbudljivog performansa zbog manjih opeklina na ruci morao potražiti pomoć u bolnici, a danas se očekuje da će njegova spaljena gitara Fender Stratocaster postići cijenu od pola milijuna britanskih funti.

Prema pisanju britanskih medija, među ostalim predmetima na aukciji će se naći i posljednja bilježnica s pjesmama koje je napisao Jim Morrison prije svoje smrti 1971. godine u Parizu, kao i palice bubnjara Johna Bonhama iz britanske grupe "Led Zeppelin".