Muzika
0

Slovenija: Za autorsku muziku 60 posto veća nadoknada

FENA
Vlasnici ugostiteljskih lokala, ali i frizerskih salona i automehaničarskih radionica u Sloveniji u kojima se vrti muzika s nosača zvuka ili radio-aparata u ovoj godini plaćaju uplatnice domaćoj udruzi za zaštitu autorskih prava na iznose 60 posto više nego u prošloj godine - 10 eura mjesečno.

"Ne radi se o povećanju cijena zbog prelaska na euro, ali naknade koje plaćaju Slovenci moraju biti na evropskom nivou", izjavio je Matjaž Zupan, predsjednik uprave Udruge skladatelja, autora i izdavača za zaštitu autorskih prava Slovenije (SAZAS).

On tvrdi da postoje statistike prema kojima svaki Austrijanac godišnje za autorska prava plaća 12 eura, Nijemac deset, a Mađar 4 eura, pa bi nelogično bilo da Slovenci plaćaju manje iako nisu siromašniji od Mađara.

Oni koji reproduciraju muziku u javnim prostorima morat će plaćati spomenutu naknadu osim ako dokažu da puštaju samo muziku autora koji su umrli prije više od 70 godina jer se nakon tog razdoblja gase autorska prava njihovih nasljednika. Tako će se Mozart prilikom vjenčanja ili Bach na pogrebu i dalje moći puštati bez autorskog nameta.