Muzika
0

Sex Pistolsi zatvorili Exit

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novosadski međunarodni muzički festival Exit završen je u noći s nedjelje na ponedjeljak nastupom vjerovatno "Sex Pistolsa".

"Pistolsi" su pred publikom na Exitu izveli praktično svoj cjelokupan muzički opus, budući da su u trogodišnjoj karijeri, u drugoj polovini sedamdesetih, objavili samo četiri singla i jedan album.

Nastup "Pistolsa" bio je kruna festivala koji je ove godine žanrovski bio u znaku panka, rock 'n' rol pravca koji je krajem sedamdestih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća najplodnije tlo našao upravo u Novom Sadu.

Zato su, sasvim prigodno, na glavnoj bini prije "Sex Pistolsa" nastupila dva najveća punk benda bivše Jugoslavije - pulski "KUD Idijoti" i novosadska "Pekinška patka", koja se pred publikom pojavila prvi put poslije više od dvije decenije.

Osmi Exit, koji je trajao četiri dana, ostat će zapamćen ponajviše po nastupu američkog hip-hop benda N.E.R.D., gostovanju njujorških "gipsy-punkera" "Gogol Bordello" i superiornom koncertu jednog od miljenika srbijanske publike "Manu Chaa" (Manu Chao).

Na ovogodišnjem Exitu pronađen je lijek za organizacijske nedostatke koji su bili uobičajena popratna pojava festivala proteklih godina.

Većih redova na ulazima u Petrovaradinsku tvrđavu ove godine skoro da i nije bilo, a publici su na svakom koraku bili dostupni toaleti i štandovi s hranom i pićem.

Iako je na Exitu 2008 broj stranih gostiju, među kojima su prednjačili Britanci, vjerovatno bio rekordan, ukupna posjećenost je očigledno bila slabija nego prethodnih godina.

Prve i druge večeri Exit je, prema tvrdnjam organizatora, posjetilo oko 40 hiljada ljudi, a tokom vikenda publika je bila nešto brojnija.

Ove godine je na 20 bina nastupilo nekoliko stotina izvođača, a organizatori su se odlučili za kvantitet nauštrb kvaliteta, tako da je na festivalu nastupilo svega nekoliko bendova koji se mogu uvrstiti u svjetski vrh.

Među "zvijezdama" na glavnoj bini, na kojoj su prethodnih godina nastupale grupe sa samog vrha svjetskih top-lista, ove godine je bilo previše nedovoljno poznatih klupskih bendova koji nisu bili dovoljno atraktivni za domaću publiku.

Smanjeno zanimanje domaće publike moglo je biti uzrokovano i visokom cijenom ulaznica: četverodnevna ulaznica koštala je 7.790 dinara (oko 200 KM), a cijena jednodnevne propusnice bila je izmedu 3.000 i 3.400 dinara (75-85 KM).

Ovogodišnji Exit je, ipak, pored svih nedostataka, za osam godina prerastao u jedan od najatraktivnijih evropskih muzičkih festivala i događaj s ogromnim turističkim potencijalom. Samo u Exitovom kampu ove godine je boravilo oko deset hiljada stranaca.

Exit je ove godine, nažalost, obilježila i tragična nesreća u kojoj je jedna osoba poginula a dvije teško povrijeđene.

Posljednjeg dana festivala, 13. jula, u jutarnjim satima u Exitovom kampu odlomila se velika grana topole koja je pala na šatore i usmrtila Jelenu Matić (28) iz Beograda, a teško povrijedila državljane Makedonije Dafinu Anastasovu i Gorgija Markoskog.