Održana druga večer
0

Šareno je boja Jelen Demofesta

Klix.ba
Malo sna i mnogo kofeina, mrvica umora i hrpa energije. To su recepti kojima se Jelen Demofest publika poslužila nakon fenomenalnog otvaranja, i pokazali su se veoma efikasnim druge večeri pod vedrim nebom.

Od hip-hopa do metala, od plesačica na bini do otkačenih maski na licima, ponovo su demo bendovi publici ponudili šarolike tonove i scenske nastupe, a na to sve ih je žiri nagradio sa pet mjesta u finalu.

Rijeka je ove godine na Jelen Demofest bini dokazala da je grad dobre muzike, jer su se Kraju programa, učesnicima prvog polufinala, u finalu pridružili i njihovi sugrađani Rolin Humes. Rame uz rame sa njima stao je i slovenački bend Hellcats, čija je kombinacija provokativnog nastupa i žestokog zvuka frazi "ljepotica i zvijer“ dala novu dimenziju. Beograd je dodao još dvoje finalista, a to su Sharks, Snakes & Planes, čiji pjevač sigurno ima jedan od najspecifičnijih vokala petog Jelen Demofesta, te Vila Filozofina, sa još jednom harizmatičnom damom ispred mikrofona.

Prvu petorku druge večeri zaokružio je domaći bend Vanja The Frog, kojem je, na veliko oduševljenje posjetilaca, dato u zadatak da pomogne Neuru u odbrani časti banjalučke muzičke scene.

Nakon što su neki takmičari započeli sa slavljem a drugi sa planovima kako će vrijedno raditi i vratiti se ponovo dogodine, na glavnu binu su izašli drugoplasirani sa prošlogodišnjeg izdanja festivala, pirotski Big Bug. Neobičan i lucidan po mnogo čemu, ovaj bend je u narednih 30 minuta obgrlio Kastel svojim mračnim, kompleksnim zvukom, a sve to začinio sjajnim scenskim nastupom i mnoštvom energije, pa je publiku u potpunosti uvukao u jedan drugi svijet.

Nakon njih, minimalizam svijetlih tonova benda Darkwood Dub došao je kao velika promjena, koju su posjetioci dočekali razmrdavanjem svih ekstremiteta. Darkwood je nizao svoje hitove dok je broj rasplesanih osoba na tvrđavi dostizao ogromnu brojku sa prve večeri. Ugođaj je u potpunosti kompletirala gospođa Bisera Veletanlić, koja se Darkwoodu pridružila u drugom dijelu nastupa, a njeni hitovi, poput „Milo moje“ su se još jednom dokazali kao vanvremenske himne balkanske muzike.

Da zvjezdano veče bude završeno kako je i započeto, žanrovskim šarenilom, pobrinuo se T.B.F., čija je hip-hop sa raznim primjesama bio nova melodijska promjena, koja je takođe oberučke prihvaćena. Maestralni Splićani su zapalili publiku na krcatom prostoru ispred afterparty bine, pa se skakalo i pjevalo kao da je veče tek počelo, iako je program već zakoračio u šesti sat, a da taj program bude okončan kako dolikuje pobrinuo se britanski DJ Ben Hoo, čiji je miks stavio tačku na jedno ludo veče i najavio kulminaciju u dolazećoj, finalnoj noći u kojoj nas očekuje čak 11 takmičarskih bendova.