Muzika
354

Sarajevski bendovi sviraju za promjene: Milionski auditoriji i muzika za bolju budućnost

Piše: E. M.
Sunday Stories
Sunday Stories
Playing for Change (PFC) ili Sviranje za promjene je društveni projekat, ali i fondacija koja je osnovana 2002. godine s ciljem da se premoste razlike među ljudima i prenese poruka snage tima, zajednice, ljepote i ujedinjenosti. Organizaciju ovog događaja u BiH nosi sarajevski bend Sunday Stories koji će svirati sa još nekoliko bendova u subotu u glavnom gradu BiH.

Osnivač pomenutog društvenog projekta Mark Johnson je ujedinio muzičare iz različitih dijelova svijeta te su sa svojim prvim albumom oborili sve top ljestvice pregleda i slušanosti. U jednoj pjesmi učestvovao je hor iz Indije sa saksofonistom iz Italije, starim uličnim pjevačem iz New Orleansa i gitaristom iz Pariza. Playing for change 2007. godine osniva Fondaciju i izgrađuje devet škola širom svijeta u područjima koja nisu bila uslovna za odrastanje i edukaciju.

Vokalistica Sunday Storiesa, ujedno i jedna od organizatora ovog događaja u BiH, Nina Babić za Klix.ba je izjavila kako milioni ljudi svake godine prate PFC vjerujući u ljubav, bogatstvo razlika i jedinstvo.

"Playing For Change je dan ujedinjenosti i vjerovanja u promjene koje može donijeti narod i narod isključivo", dodala je Babić.

Bosna i Hercegovina je prvi put na ovom projektu učestvovala 2015. godine kada je Babić postala ambasadorica za pokret u Bosni i Hercegovinu i tada su dobili ulogu organizatora događaja.

"U 2015. godini uspjeli smo okupiti stotinjak muzičara koji su svirali i pjevali čitav dan i čitavu noć, volonterski, bez naknade za dobrobit višeg cilja. Naime, sva prikupljena sredstva na ovaj dan se doniraju PFC fondaciji, dok je BiH dobila pravo da zadrži dio sredstava i uloži na educiranje svoje djece. Taj dan smo svi bili ujedinjeni i niko nas nije pitao za ime, prezime, političke odabire, nacionalnost, pripadnost religiji, boju kože ili bilo koju drugu opredjeljenost. Nije bilo mržnje, nije bilo fobija od nepoznatog. Samo ljubav i muzika kao ultimativna nenasilna sila", pojašnjava Babić za Klix.ba.

PFC će se održati 24. septembra kada će preko 50 država širom svijeta, pjevati i svirati za istu svrhu i isti cilj.

"Kada mi je Shauna Murray poslala certifikat kojim sam dobila čast biti ambasador PFC-a, organizovanje događaja pod njihovim okriljem je bilo nešto što je jednostavno došlo prirodno i moralo da se desi. Zamislite jedan svijet koji pjeva jedan dan, svi u jedan glas. Pri tome budućim generacijama usađujemo ljubav u srca i ostavljamo pogodno i plodno tlo za bolju budućnost svijeta, pogotovo u ovom teškom vremenu ratova i tuge. Ono što mi je također bio motiv, a i mojoj ekipi Sunday Stories (Saša Ćirić, Mustafa Kurtalić, Valentin Šeremet i Zlatan Begić) je upravo to da se pokaže da ima, zaista ima dobre muzike u Sarajevu, te da je došlo vrijeme da se zauzmemo za sebe i pružimo priliku svim mladim umjetnicima, posebno novim autorima da se iskažu i puste glas", izjavila je naša sagovornica.

Muzički spektakl u Sarajevu sastojat će se iz dva dijela. Prvi dio koncerta koji će trajati četiri sata će se odvijati ispred Sarajevo City Centra uz učešće dva hora Suncokreti i Chorus Cadenza, plesne skupine Lucca Dance, veličanstvenog Sarajevo Big Banda, Ammare Mistrić, Anchy & the MoonDogs, Blavorsa, Sunday Stories feat Tarik Karačić i Dixielanda. Pored muzike po prvi put bit će predstavljena i predstava mladog glumca Saše Krmpotića te hor koji najavljuje svoj veliki povratak a čije ime se još čuva u tajnosti.

Svirka se nastavlja u 22 sata u Monumentu uz Renata Kurtalića, Esmu Numanović, Lopov Jack Band, Acoustic Breeze, te muzički session sa mladim muzičarima poput Elvedina Malkoča, Narcisa Zečića, Miroslava Sičanice i još mnogi drugi.

Organizatori ističu da će spektar žanrova muzike biti šarolik od popa, bluesa, jazza do rock&rolla.

SCC i Club Monument su zvanični pokrovitelji realizacije događaja. Damir Nikšić je voditelj dnevnog dijela koncerta. Cjelodnevni događaj će biti popraćen od produkcije Crna Ovca.

Za kraj razgovora Babić je kazala kako je ovo za Sunday Stories jedna lijepa igra, muzička priča, razonoda, ali i prilika da svi učesnici taj dan učestvuju u nečemu mnogo većem od svakog pojedinačno.

"Svi učesnici taj dan učestvuju u nečemu mnogo većem od samih nas, doprinosimo djeci. Zar ima išta ljepše? Idemo da pjevamo, da sviramo. Ako zastanete, možda čujete kako cijeli svijet pjeva. Možda me osudite, da ne može muzika donijeti promjene, možda može možda ne može. Ono što je važno je da se borimo na naš način, poklanjajući svoje stvaralaštvo i svoj trud narodu", poručila je Babić.