Muzika
0

Sahranjen Toše Proeski

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uz najviše crkvene i državne počasti, nešto poslije 14 sati, u Kruševcu je sahranjen makedonski pjevač Toše Proeski. Njegovu su sahranu pratile mnogobrojne stanice iz Makedonije, regiona i svijeta, a prisutni su, osim porodice bili njegove kolege, prijatelji, političari iz Makedonije te mnogobrojni fanovi.

Medijski popraćena sahrana mladog pjevača Toše Proeskog koji jučer poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj, protekla je u prisustvu eminentnog makedonskog državnog vrha, porodice, prijatelja i kolega te mnogobrojnih obožavalaca.

Kolona koja je pratila lijes bila je nesaglediva, a prema prvim procjenama makedonskih medija, sahrani je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Zbog tragične pogiblje 26-godišnjeg pjevača, u Makedoniji je danas dan žalosti, a Kruševo je proglasilo trodnevnu žalost.

Od centralnog gradskog trga do mjesta gde je sahranjen, lafet sa lijesom prekrivenim makedonskom državnom zastavom ispraćen je u dubokoj tišini koju su prekidali crkvut ptica i plač, prenio je Tanjug.

Govor na sahrani održao je makedonski premijer Nikola Gruevski s riječima "Toše je ušao u legendu. Makedonija je u suzama, izgubila je mnogo. Toše je bio taj koji se uvek trudio da Makedoniju svetu prikaže u najboljem svetlu".

Među ožalošćenima su se nalazili Tony Cetinski, Aki Rahimovski, a na nekoliko trenutaka i uz veliko osiguranje pojavila se čak i Svetlana Ražnjatović, izvijestio je B92.

Sućut Tošeovoj porodici i prijateljima te cijeloj Makedoniji izjavili su mnogobrojni političari i predsjednici iz svijeta i regiona među kojima i predsjedavajući predsjedništva BiH Željko Komšić.

Sinoć je iz Nove Gradiške lijes sa tijelom Tošea Proeskog vojnim helikopterom prebačen u Skopje. U pratnji su bili i čelnici makedonskih ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova. Tošu je jučer makedonska Vlada posthumno proglasila počasnim građaninom Makedonije