Muzika
0

Rusi nezadovoljni rezultatima Eurosonga

Klix.ba
Tatu, nastup na Eurosongu 2003
Tatu, nastup na Eurosongu 2003
Rusija je podigla tužbu protiv organizatora ovogodišnjeg Eurosonga, nakon što su njihove predstavnice članice grupe Tatu, osvojile "tek" treće mjesto.

Tatu, grupa koja je svojim hitovima osvajala vrhove muzičkih ljestvica širom svijeta, osvojila je tvrde Rusi "neobično malo bodova" od Velike Britanije i Irske, stoji u saopštenju ruske nacionalne tv stanice "Prvi kanal".

Tatu su imale samo 3 boda manje od pobjednice, turske pjevačice Sertab Erener.

Britanci ruskim predstavnicama nisu dali niti jedan bod. Irski žiri, nakon što je uspostavljen jer nisu uspjeli prebrojati sve telefonske glasove na vrijeme, također nije bio darežljiv prema Ruskinjama.

U saopštenju stoji da "Prvi kanal javno diskredituje rezultate glasanja na izboru za pjesmu Evrovizije 2003.". Rečeno je "da su Irci mogli telefonski glasati, Tatu bi dobile više bodova".

"Uzevši u obzir da je jako mala bodovna razlika između pobjednika i trećeplasiranog, postoje osnove zbog kojih vjerujemo da bi rezultati mogli za Rusiju biti potpuno drukčiji." Glasnogovornik "Prvog kanala" Igor Burenkov je izjavio: "Evrovizija je sve politika. Sve zemlje pobjednice proteklih nekoliko godine su zemlje koje ulaze u Evropsku Uniju: Estonija, Latvija i ovaj put Turska."

Tatu je prva ruska grupa koja je doživjela planetarni uspjeh. Njihov singl je bio broj jedan u mnogim zemljama širom svijeta uključujući i V. Britaniju, Njemačku i Novi Zeland.