Odlična zabava u Banjoj Luci
0

Rock bend "Skroz" nastupio u punom Domu omladine

Sarajevo-x.com
U okviru Undiplomatic Art projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS sinoć je organizirana promocija sarajevske književne scene u muzičkom paviljonu Staklenac, dok je sarajevski rock bend "Skroz" održao koncert u punom Domu omladine. Banjalučki dio programa završava večerašnjim filmskim programom u okviru kojeg će u Gradskom pozorištu Jazavac, sa početkom u 20 sati biti prikazani filmovi "Planeta Sarajevo" Šahina Šišića, "Četvrti dio mozga" Nenada Dizdarevića i "Prtljag" Danisa Tanovića. Ulaz na projekcije je besplatan.

U predstavljanju sarajevske književne scene učestvovali su Ahmed Burić, Almir Imširević, Lejla Kalamujić, Nermina Omerbegović i Mustafa Zvizdić, a moderatorice su bile Aleksandra Čvorović i Fadila Nura Haver. Sarajevski autori i autorice su pročitali odlomke svojih djela, poslije čega je vođena i zanimljiva diskusija. «Najbolji rezultat ove kulturne razmjene jeste što su se autori i autorice iz ova dva grada sada upoznali i kao osobe i kao umjetnici, a banjalučke kolege su bile prijatno iznenađene kvalitetom proznog i poetskog izričaja sarajevskih kolega», istakla je književnica Fadila Nura Haver koja je odabrala književnike i književnice iz oba grada kako bi se predstavili u okviru projekta Undiplomatic Art.

Nakon promocije, sinoć je u punom banjalučkom Domu omladine sarajevski bend "Skroz" u skoro dvosatnom nastupu izvodio hitove poput "Sve sam jači", "Super-žena", "Organe", "Srušio sam stan" i druge u kojima im se pridružila i publika. Samo za ovaj nastup, u ulozi bubnjara odlično se snašao Đani Pervan, inače bubnjar benda "Letu štuke".

Nastao uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH i Američke ambasade u Sarajevu sa ciljem da prevazilazi sve granice i razbija stereotipe posebno promovišući vaninstitucionalno kulturno-umjetničko stvaralaštvo, ovaj program prvi na organiziran način u kulturnom smislu povezuje dva najveća bh. grada – Sarajevo i Banja Luku.