Osnovan 1973. godine
30

Rock bend Kiss prodao brend i pjesme za 300 miliona dolara

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Slavni američki hard rock bend Kiss prodao je svoj katalog pjesama švedskom muzičkom investitoru za 300 miliona dolara, javlja BBC.

Riječ je o kompaniji Pophouse Entertainment iz Stockholma, koja je kupila pjesme i brend, kao i pravo na ličnost i intelektualno vlasništvo grupe. Prodaja označava povlačenje brenda iz nastupa uživo na njihovoj svjetskoj turneji End of the Road World Tour.

Bob Dylan i Bruce Springsteen su također prodali svoje kataloge za višemilionske iznose. Oba umjetnika su od velikih muzičkih kuća doili 500, odnosno 450 miliona dolara.

Iako detalji dogovora za vlasništvo grupe Kiss nisu otkiveni, vjeruje se da je situacija slična kao s britanskim bendom Genesis. Ipak, katalog kralja popa Michaela Jacksona prodan je za 600 miliona dolara.

Pophouse sada posjeduje ne samo prava na muziku, nego na cijeli Kiss brend, uključujući prodaju intelektualne svojine, što će švedskoj kompaniji omogućiti da generiše buduće sadržaje generisane AI tehnologijom.

Kompanija je prethodno sarađivala s Kissom na projektu digitalnog avatara u decembru prošle godine, a također je producirala i Abba Voyage koncerte bazirane na sličnom principu.

Kiss su 1973. godine osnovali pjevači Paul Stanley i Gene Simmons. Prvu postavu su činili i Ace Frehley te Peter Criss, a postali su poznati po svojoj kultnoj boji lica.

Sedamdesetih su snimili hitove kao što su "Rock and Roll All Nite" i "God of Thunder", a 1983. godine su se prvi put pojavili bez boje na licu. Ipak, krajem devedesetih su se vratili svojim "maskama".

Kiss je u proteklih 50 godina prodao oko 100 miliona ploča, a također je grupa prodavala različite brendirane proizvode.