Posljednje zbogom
224

Region se u suzama i uz pjesmu oprašta od velikog Đorđa Balaševića

B. R.
Građani pale svijeće u čast Balaševića u njegovom Novom Sadu (Foto: RTV Vojvodina)
Građani pale svijeće u čast Balaševića u njegovom Novom Sadu (Foto: RTV Vojvodina)
U suzama i uz pjesmu - tako se oprašta cijela bivša Jugoslavija od Đorđa Balaševića, jednog od najznačajnijih muzičara na ovim prostorima. Svijeće za Đoleta ili Balaša posljednje su zbogom njegove vjerne publike, a ona je ogromna.

Trgovi i parkovi Sarajeva, Beograda, Novog Sada, Zagreba, Splita, Skoplja i drugih gradova su mjesto oproštaja koje je dostojno lika i djela panonskog mornara.

U glavnom gradu Srbije građani pale svijeće na nekoliko mjesta - trgu Nikole Pašića, ispred Doma sindikata i ispred Sava Centra. Na trgu Nikole Pašića mogu se vidjeti i mandarine plišani zečevi, što simbolizira stihove njegove pjesme "Neki novi klinci".

Posebno je emotivno u Đoletovom zavičaju, rodnom Novom Sadu. U središtu grada je svijećama napravljeno srce u kojem su njegovi inicijali Đ. B. Na dan sahrane, a to je u ponedjeljak 22. februara, bit će Dan žalosti u ovom gradu.

[TWITTER]1362849131039981568[/TWITTER]

I u drugim srbijanskim mjestima prizori su slični onima u ostatku regije.

Zagrepčani su aplaudiranjem ispred Arene odali počast Balaševiću. Da je bio muzička i ljudska veličina pokazali su i u Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku.

Mnogi od njegovih kolega smatraju da ne postoje riječi kojima se može opisati ono što je radio i ostavio iza sebe.