Muzika
373

Prošla je godina otkako nas je napustio legendarni Kemal Monteno

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon nekoliko godina teške borbe sa bolesti bubrega, ali i problema sa dijabetesom, muzička i ljudska legenda Kemal Monteno preminuo je na današnji dan u 67. godini u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Popularni Kemo bio je jedan od najpoznatijih i definitivno generacijama omiljeni šansonjer, pjevač i kantautor. Rođen je u Sarajevu 17. septembra 1948. godine, a za vrijeme svoje bogate karijere ostavio je neizbrisiv trag neprevaziđenim pjesmama koje će vječno trajati.

Karijeru je počeo u drugoj polovini 1960-ih godina nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. godine s vlastitom pjesmom "Lidija". Tom festivalu ostao je trajno vjeran, tu su i nastale neke od Keminih najpoznatijih pjesama posvećenih BiH i Sarajevu, poput pjesama "Zemljo moja" (1975), i "Sarajevo ljubavi moja" (1976).

Kemo je bio nepopravljivi romantičar koji je u svojim pjesmama originalno objedinio elemente sevdalinke i italijanske kancone. Volio je festivale pa je rado godinama nastupao i na "Splitskom festivalu", "Opatijskom festivalu" te "Zagrebfestu".

Izdao je 14 albuma, ali i veliki broj pojedinačnih hitova. Bio je poznat i po brojnim duetima. Za svoj doprinos gradu Sarajevu dobio je i prestižnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Kemo je bio izuzetno omiljen na estradi i "dobra duša" koja je uvijek zračila vedrinom.

Prije dva dana u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održan je koncert u spomen na Kemala Montena, na kojem su nastupili brojni Kemini prijatelji, saradnici i kolege.

Veliki hitovi "Nekako s proljeća", "Sarajevo ljubavi moja", "Hiljade pahulja bijelih"... ostaju da vječno podsjećaju na velikog umjetnika i čovjeka, neponovljivog Kemala Montena.

Posljednju pjesmu Kemo je snimio u duetu sa hrvatskim tenorom Maksimom Hozićem, a naknadno je snimljen i spot za pjesmu "Otkako te nema".